Flera orsaker bakom ökade rådjursolyckor

Kalmar (JJ) I förra veckan kunde man läsa i Uppsala Nya Tidning att en ökad spetshundsanvändning lett till fler rådjurolyckor i Kalmar och Kronobergs län. Bilden är dock mer nyanserad menar Mats Berg, samordnare på Nationella Viltolycksrådet.

Det behövs mer duktiga rådjurshundar i eftersöksorganisationen menar Mats Berg. Arkivfoto: Per Jonson

– Förändrade jaktvanor är en av förklaringarna. Här i vårt område har vildsvinens etablering lett till att allt fler jägare väljer spetshundar före rådjurshundar. Vi märker det bland annat genom bristen på bra eftersökshundar för rådjur. Jag jagar själv och märker att vi inte jagar rådjur som vi gjorde förr, säger Mats Berg.

Eftersom vildsvinsförvaltning kräver samarbete över markgränserna har jägare i länen börjat jaga tillsammans och det går, enligt Mats Berg bra. Men rådjuren lämnas oftast utanför samarbetet.

– Dessa vill som regel jakträttsinnehavarna jaga själva och då blir de inte prioriterade eftersom mycket fokus läggs på vildsvinsjakten. Det avspeglas också i avskjutningsstatistiken.

Men minskat intresse för rådjursjakten är naturligtvis inte den enda orsaken till att olyckorna ökat i länen.

– Fler viltolyckor rapporteras nu än tidigare. 2015 rapporterades exempelvis 15 olyckor på järnvägen i Kalmar län. 2016 var det 113. Det är inte alls säkert det var färre olyckor 2015 utan bara färre som faktiskt anmäldes. Dessutom är trafikintensiteten högre i dag än tidigare, säger Mats Berg.

Både Kalmar och Kronobergs län hade en kraftig ökning av rådjursolyckor 2016 jämfört med 2015.

Kalmar län:
3 476 rådjursolyckor 2016.
2 680 rådjursolyckor 2015.

Kronobergs län:
2 418 rådjursolyckor 2016.
1 762 rådjursolyckor 2015.

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser