Flera orsaker bakom ökade rådjursolyckor

Kalmar (JJ) I förra veckan kunde man läsa i Uppsala Nya Tidning att en ökad spetshundsanvändning lett till fler rådjurolyckor i Kalmar och Kronobergs län. Bilden är dock mer nyanserad menar Mats Berg, samordnare på Nationella Viltolycksrådet.

Det behövs mer duktiga rådjurshundar i eftersöksorganisationen menar Mats Berg. Arkivfoto: Per Jonson

– Förändrade jaktvanor är en av förklaringarna. Här i vårt område har vildsvinens etablering lett till att allt fler jägare väljer spetshundar före rådjurshundar. Vi märker det bland annat genom bristen på bra eftersökshundar för rådjur. Jag jagar själv och märker att vi inte jagar rådjur som vi gjorde förr, säger Mats Berg.

Eftersom vildsvinsförvaltning kräver samarbete över markgränserna har jägare i länen börjat jaga tillsammans och det går, enligt Mats Berg bra. Men rådjuren lämnas oftast utanför samarbetet.

– Dessa vill som regel jakträttsinnehavarna jaga själva och då blir de inte prioriterade eftersom mycket fokus läggs på vildsvinsjakten. Det avspeglas också i avskjutningsstatistiken.

Men minskat intresse för rådjursjakten är naturligtvis inte den enda orsaken till att olyckorna ökat i länen.

– Fler viltolyckor rapporteras nu än tidigare. 2015 rapporterades exempelvis 15 olyckor på järnvägen i Kalmar län. 2016 var det 113. Det är inte alls säkert det var färre olyckor 2015 utan bara färre som faktiskt anmäldes. Dessutom är trafikintensiteten högre i dag än tidigare, säger Mats Berg.

Både Kalmar och Kronobergs län hade en kraftig ökning av rådjursolyckor 2016 jämfört med 2015.

Kalmar län:
3 476 rådjursolyckor 2016.
2 680 rådjursolyckor 2015.

Kronobergs län:
2 418 rådjursolyckor 2016.
1 762 rådjursolyckor 2015.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser