Flera nya jakthundsraser till Sverige

Stockholm (JJ) Tre nya jakthundsraser har introducerats i Sverige under året. Detta uppger Svenska Kennelklubben som i dag presenterade statistik över registrerade hundraser i Sverige.

Enligt SKK registrerades 53 395 hundar förra året. Det är en minskning med en procent jämfört med året innan. De vanligaste hundarna som registreras är blandraser, men eftersom det inte är en homogen grupp ligger fortfarande renrasiga hundar i topp.

Bland de vanligaste hundraserna i Sverige 2012 återfinns som vanligt jämthunden högt upp. Rasen hamnar på fjärde plats med 1 742 regisrteringar förra året. Även gråhund finns med bland de 20 populäraste raserna med 714 nyregistreringar.

För några av de svenska nationalraserna, särskilt stövarraserna, ser läget fortsatt mörkt ut. Sifforna visar dock att drevern har återhämtat sig starkt under året med nästan en fördubbling av registreringsantalet; 616 nya registreringar 2012 mot 365 året innan.

SKK registrerade i fjol tre nya jakthundsraser i Sverige. Bosanski ostrodlaki gonic-barak som är en l långhårig stövare från Bosnien som används för vildsvinsjakt. Deutche Brache, en tysk långsamtdrivande hund som påminner om drever och Porcelaine som kommer från Frankrike och räknas som en drivande jakthund av stövaretyp.

Bosanski ostrodlaki gonic-barak. Foto: Åsa Lindholm Deutsche Brache. Foto: Åsa Lindholm Porcelaine. Foto: Åsa Lindholm
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser