Flera motioner om dubbelregistrering

Både moderata och socialdemokratiska riksdagsledamöter har lämnat in motioner om den dubbla jakträtten på älg.

Dubbelregistreing av älgjakten innebär att samebyar och övriga jaktlag kan jaga samtidigt inom samma områden.
Detta är ett system som kritiserats hårt från jägarorganisationer som pekar på säkerhetsrisker med flera jaktlag inom samma områden. Socialdemokraten Helén Pettersson, Umeå, är kritisk till att frågan om dubbelregistrering inte finns med i regeringens förslag till ny älgförvaltning.
Även de moderata riksdagsledamöterna Krister Hammarberg Elisabeth Björnsdotter Rahm är kritiska och menar att dubbelregistreringen försvårar älgförvaltningen.
Riksdagen ska behandla frågan om ett ny älgförvaltning i november och det är i dagsläget oklart vilket gehör Socialdemokraterna har för sitt förslag om att se över dubbelregistreringen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser