Flera misstänkta jaktbrott i Gällivare

Gällivare (JJ) På bara en vecka har Gällivarepolisen fått in två tips om misstänkta jaktbrott. Bland annat har man fått tipset att någon eller några håvat tjäder från bil.

Förra veckan nåddes polisen av ett tips. Uppgiftslämnaren hade stött på tre döda rådjur och flera skogsfåglar som låg döda ihop intill Tjautjasvägen.

Tipsaren hörde också av sig till NSD med en bild på fyndet.

– Efter vägen har någon dumpat tre rådjur. Även massa döda ripor och tjädrar ligger bland plastsäckarna. Två rådjur ser ut att vara dödade nyligen. Ser hemskt ut, skrev tipsaren.

Samtidigt kom ännu ett tips in. Längs Sjöfallsvägen ska en anonym uppgiftslämnare ha sett flera män som tjuvjagat tjäder på ett mycket brutalt sätt.

– Uppgiftslämnaren har sett flera okända män som har åkt bil efter Sjöfallsvägen och fångat tjäder med hjälp av en stor håv, säger Eva Sjöström.

I februari hade Gällivarepolisen ett annat jaktbrott på sitt bord. Då hade uppemot 15 renar dödats efter att ha jagats av en eller flera gärningsmän på skoter, enligt Girjas samebys ordförande Matti Berg

Eva Sjöström uppger till  till Norrländska Socialdemokraten, att det varit ovanligt många fall av misstänkta jaktbrott att utreda för polisen i år.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser