Flera misstänkta jaktbrott i Gällivare

Gällivare (JJ) På bara en vecka har Gällivarepolisen fått in två tips om misstänkta jaktbrott. Bland annat har man fått tipset att någon eller några håvat tjäder från bil.

Förra veckan nåddes polisen av ett tips. Uppgiftslämnaren hade stött på tre döda rådjur och flera skogsfåglar som låg döda ihop intill Tjautjasvägen.

Tipsaren hörde också av sig till NSD med en bild på fyndet.

– Efter vägen har någon dumpat tre rådjur. Även massa döda ripor och tjädrar ligger bland plastsäckarna. Två rådjur ser ut att vara dödade nyligen. Ser hemskt ut, skrev tipsaren.

Samtidigt kom ännu ett tips in. Längs Sjöfallsvägen ska en anonym uppgiftslämnare ha sett flera män som tjuvjagat tjäder på ett mycket brutalt sätt.

– Uppgiftslämnaren har sett flera okända män som har åkt bil efter Sjöfallsvägen och fångat tjäder med hjälp av en stor håv, säger Eva Sjöström.

I februari hade Gällivarepolisen ett annat jaktbrott på sitt bord. Då hade uppemot 15 renar dödats efter att ha jagats av en eller flera gärningsmän på skoter, enligt Girjas samebys ordförande Matti Berg

Eva Sjöström uppger till  till Norrländska Socialdemokraten, att det varit ovanligt många fall av misstänkta jaktbrott att utreda för polisen i år.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser