Flera loattacker mot skånskt hjorthägn

Skåne (JJ) Lodjur går hårt åt ett hjorthägn i Lönsboda. På en vecka har fem dovhjortar dödats.

Lodjur forcerar det två meter höga stängslet. Foto: Istock

SVT Nyheter Skåne berättar att hägnet omgärdas av ett två meter högt stängsel. Det hindrar inte lodjur från att ta sig in.

– Vi har haft angrepp i hägn med inte i den här omfattningen och det vi ser är att det är en ökning av lodjur i Skåne de sista åren, säger Tom Espgård, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till SVT.

Hägnägaren får ingen ersättning av staten för skadorna. Länsstyrelsens personal har i det här fallet hjälpt till att sätta en eltråd högst uppe på det cirka en kilomter långa stängslet.

Enligt länsstyrelsens förvaltningsplan för lodjur ska det finnas fyra föryngringar i länet innan det kan bli aktuellt med licensjakt på lodjur i skåne.

– Vi har hittat en eller möjligen två, säger Tom Espgård till SVT.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser