Flera loattacker mot skånskt hjorthägn

Skåne (JJ) Lodjur går hårt åt ett hjorthägn i Lönsboda. På en vecka har fem dovhjortar dödats.

Lodjur forcerar det två meter höga stängslet. Foto: Istock

SVT Nyheter Skåne berättar att hägnet omgärdas av ett två meter högt stängsel. Det hindrar inte lodjur från att ta sig in.

– Vi har haft angrepp i hägn med inte i den här omfattningen och det vi ser är att det är en ökning av lodjur i Skåne de sista åren, säger Tom Espgård, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till SVT.

Hägnägaren får ingen ersättning av staten för skadorna. Länsstyrelsens personal har i det här fallet hjälpt till att sätta en eltråd högst uppe på det cirka en kilomter långa stängslet.

Enligt länsstyrelsens förvaltningsplan för lodjur ska det finnas fyra föryngringar i länet innan det kan bli aktuellt med licensjakt på lodjur i skåne.

– Vi har hittat en eller möjligen två, säger Tom Espgård till SVT.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser