Flera incidenter med björn i Västerbotten

Västerbotten(JJ) Under den senaste tiden har flera incidenter med björn skett i Västerbotten. Men detta beror dock troligen inte på att björnstammen skulle ha ökat i området.

Rovdjursinspektörer som SVT Västerbottensnytt talat med tror inte björnarna blivit fler. Flera björnattacker har dock inträffat och björnar har observerats på flera platser i länet.

– Det finns inget klart samband mellan hur många björnar som finns och hur många rapporter om björnar som kommer in, säger Michael Schneider, rovdjursinspektör på länsstyrelsen i Västerbotten, till SVT Västerbottensnytt.

Enligt Schneider är det möjligt att antalet björnar till och med minskat i länet, men det vet man inte förrän spillningsinventeringen är klar.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser