Flera havsörnar dödade av tåg

HUDIKSVALL(JJ). På bara en månad har fem havsörnar dött efter att ha blivit påkörda av tåg efter Ostkustsbanan i trakterna kring Hudiksvall. Detta har gjort att häckande par har splittrats och därför kommer återväxten att ta tid.

Under några veckors tid är det nu totalt tio havsörnar och en kungsörn som dött efter järnvägen på sträckan Gävle– Hudiksvall.
Några djurkroppar har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion. 

– Generellt sett ju mer det snöar, desto fler djur söker sig ut på vägar och järnvägar, säger jaktvårdskonsulent Kalle Johansson till Hudiksvalls Tidning.

Örnarna lockas till spåren av döda älgkadaver. Och ornitologiska föreningen har tidigare slagit larm om att döda älgar fått ligga för länge efter banvallen. 

De entreprenörer som Banverket anlitat för att ta bort döda djur från spårområdet har enligt avtalet 24 timmar på sig att göra det. Men även fast entreprenörerna lever upp till det kravet så hinner alltså örnarna lockas till järnvägen för att äta av de döda älgarna.  

Ingvar Larsson, banförvaltare på Ostkustbanan, säger dock till Hudiksvalls Tidning att kortare avhjälpningstider inte är något som Banverket diskuterat.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser