Flera havsörnar dödade av tåg

HUDIKSVALL(JJ). På bara en månad har fem havsörnar dött efter att ha blivit påkörda av tåg efter Ostkustsbanan i trakterna kring Hudiksvall. Detta har gjort att häckande par har splittrats och därför kommer återväxten att ta tid.

Under några veckors tid är det nu totalt tio havsörnar och en kungsörn som dött efter järnvägen på sträckan Gävle– Hudiksvall.
Några djurkroppar har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion. 

– Generellt sett ju mer det snöar, desto fler djur söker sig ut på vägar och järnvägar, säger jaktvårdskonsulent Kalle Johansson till Hudiksvalls Tidning.

Örnarna lockas till spåren av döda älgkadaver. Och ornitologiska föreningen har tidigare slagit larm om att döda älgar fått ligga för länge efter banvallen. 

De entreprenörer som Banverket anlitat för att ta bort döda djur från spårområdet har enligt avtalet 24 timmar på sig att göra det. Men även fast entreprenörerna lever upp till det kravet så hinner alltså örnarna lockas till järnvägen för att äta av de döda älgarna.  

Ingvar Larsson, banförvaltare på Ostkustbanan, säger dock till Hudiksvalls Tidning att kortare avhjälpningstider inte är något som Banverket diskuterat.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser