Flera får dödade – skyddsjakt på lodjur beviljat

Uppsala (JJ) Ett lodjur som angripit tamboskap i området kring Skogs-Tibble får nu skyddsjagas. Det har länsstyrelsen beslutat. Efter beslutet har ytterligare angrepp skett, men inte på samma drabbade gård.

Skyddsjakten beslutades i onsdags och i dag besiktade länsstyrelsens personal döda får på två nya gårdar. Angreppen ägde sannolikt rum under natten tills i dag. Dock inte på i samma område där skyddsjakten beviljats.

Skyddsjakten måste enligt länsstyrelsen påbörjas på den gård där angreppen skett och som ligger till grund för beslutet. Den gård som drabbats av attacker under upprepade tillfällen har rovdjursavvisande stängsel, men det har lodjuret hoppat över.

– Vi har försökt utforma skyddsjakten så att den riktar sig mot just den individen som lärt sig att ta sig in över stängslet, därför krävs att djuret varit inne i eller i direkt anslutning till hagarna där angrepp skett och att det går att följa en obruten spårlöpa därifrån med hjälp av hund. Det är alltså inte tal om en allmän skyddsjakt efter lodjur inom området, utan den inleds efter samråd med länsstyrelsen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser