Fler viltolyckor förra året än någonsin

Kungsbacka (JJ) Nationella Viltolycksrådets statistik visar att 2017 blev ett rekordår när det gäller viltolyckor längs med de svenska vägarna. Totalt anmäldes drygt 61 000 olyckor.

Det skedde i fjol fler viltolyckor än någonsin i trafiken. Arkivfoto: Per Jonson.

2016 anmäldes drygt 58 000 viltolyckor men under förra året ökade antalet med ytterligare omkring 3 000 olyckor. Boris Karlqvist, informatör på Älgskadeföreningen som arbetar för att minska antalet viltolyckor är förfärad av över antalet olyckor.

– Det är ju väldigt skrämmande det här. Tyvärr trodde jag nog att det skulle öka men kanske inte i den omfattningen. Alla tiders – tyvärr – rekord, säger han till Sveriges Radio.

Enligt Älgskadeföreningen kan klimat och väder ligga till grund för olycksökningen. Torr sommar och blöt höst bidrar till förändrat rörelsemönster hos viltet.

–  Normalt sett – vid ett vattendrag – så finns det en viltpassage och ofta även vid brytning mellan skog och åker. Men finns det inte vatten längre går djuren på andra håll och dyker upp på ett helt annat ställe. Har man sedan riktigt med otur så är viltolyckan ett faktum, säger Boris Karlqvist till Sveriges Radio.

AKTUELLT

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Jan-Erik och hunden drunknade

Kramfors (JJ) Det var Jan-Erik Söderström, Kramfors, och hans hund Rex, som i helgen hittades drunknade utanför Kramfors där de gått ned sig i en vak.

Annonser