Fler vargföryngringar spräcker Riksdagens mål

GRIMSÖ (JJ) I dag kom preliminära siffror om varg- och loföryngringarna från Viltskadecenter. Enligt rapporten var det under 2010/2011 totalt 28 vargföryngringar och drygt 270 föryngringar av lo. Därmed blev resultatet 40 % fler föryngringar än Riksdagens mål på 20.

Viltskadecenter uppskattar att 28 föyngringar motsvarar cirka 280 vargar totalt. De siffrorna är dock osäkra i detta tidiga skedet av analysen. Licensjakten, trafik osv. har med största sannolikhet reducerat den siffran något.

Föryngringen av lo ligger dock inom de mål Riksdagen har satt upp. Resultaten visar att lodjuren har stark etablering i norra Sverige medan de har fortsatt svårt att stadga sig i de södra delarna. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser