Fler vargar till Norrland

Fler vargar i Jämtland, Västernorrland och i övriga Norrland det kan bli en effekt av den vargjakt och förvaltningsplan för varg som Naturvårdsverket beslutat om.

Att Naturvårdsverket ser på Norrlandslänen som tänkbara vargområden beror på att antalet vargar i Mellansverige är så stort att flera länsstyrelser nu på egen hand kommer att kunna besluta om licensjakt på varg. Norrland utom fjällregionen räknas som vargens naturliga utbredningsområde och för att bibehålla den totala toleransnivå för hela landet som beslutats av riksdagen och inte underskrida den fastslagna miniminivån på 270 vargar vill Naturvårdsverket identifiera områden i norra Sverige där vargetablering kan vara möjlig.

De aktuella länsstyrelserna ska i samråd med Sametinget och samebyarna hitta större områden där vargförekomst kan möjliggöras.

– Blir det problem i renskötselområdet kan man fortfarande skyddsjaga de vargarna, förklarar Helene Lindahl på Naturvårdsverket, till SVT Mittnytt

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser