Fler vargar i Norrbotten

Luleå (JJ) Ännu en varg har spårats i Norrbotten. Den här gången i Stora Sjöfallets Nationalpark.

Under vintern har flera vargobservationer gjorts i Norrbotten, senast från Sörkaitums sameby och även från Stora Sjöfallets Nationalpark. I november gjordes vargiakttagelser norr om Gällivare.
I december uppehöll sig en varg i Pessinkiområdet i nordöstra Norrbotten. En vargs sågs även söder om Pajala vid Torneälven. I januari har vargar sett både i två samebyar i Jokkmokkstrakten.

Radiomärkt
I mitten av januari radiomärktes en varg inom Turpons sameby i Jokkmokk och den varg som man sett i Stora Sjöfallet är enligt renskötare inte samma varg. Den varg som finns i området har dödat och skingrat en renhjord på 200 renar.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser