Fler vargar borde ha skjutits!

För att nå riksdagens mål på 210 vargar borde 40 djur ha skjutits under vinterns vargjakt, det säger vargforskaren Olof Liberg, Grimsö viltforskningsstation, till Sveriges Radio.

Han beräknar att vargstammen vuxit med i genomsnitt 19 procent per år och tror att den tillväxttakten håller i sig. Nästa år kan minst 50 vargar behöva skjutas, om riksdagens vargmål ska hållas.

– För att hålla stammen på 210 djur borde cirka 40 vargar ha skjutits under årets jakt, istället för 27, anser Olof Lidberg som även tycker att den illegala jakten på varg minskat.

3 kommentarer

  • Och nu är vargpappan jägarnas bästa vän?
    Är det bara jag som tycker det är konstigt att Liberg, som i mångt och mycket är ”pappa” till hela detta fruktansvärda övergrepp på landsbygden nu betraktas som jägarnas ”vän”. Är det så lätt att få ”acceptans” för vargen?
    Underbar förhandlingsteknik från NVV’s sida. Fruktansvärt blåögda av jägarna.

  • 240
    Ja fler vargar borde ha skjutits,lägg till en 2 frmför 40 så börjar vi närma oss

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser