Fler sälar får skjutas

Stockholm (JJ) Under 2015 får 160 knubbsälar och 350 gråsälar fällas vid skyddsjakt. Skyddsjakt på säl behövs för att minska skador och skydda det kustnära fisket, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Både knubbsäl och gråsäl ökar i antal och därmed också skadorna på fisket. Naturvårdsverket bedömningen att skador på fisket kommer fortsätta öka även kommande år och fattar därför beslut om skyddsjakt för 2015. Antalet sälar som får fällas i skyddsjakt har också ökat jämfört med förra året.

Nyheter i årets beslut:

Utökad jakttid för knubbsäl med en ny jaktperiod mellan 1 januari och 31 mars 2016.

Jakt på knubbsäl tillåts i fyra kommuner i nordvästra Skåne.

Särskilda kvoter för knubbsäl på våren och vintern för att skydda fisket under de perioderna.

Möjlighet att bedriva skyddsjakt på annans jaktområde.

Jakt på gråsäl tillåts i vissa sälräkningsområdena efter 16 juni då inventeringen är klar. Dock ej i redan skyddade områden.

Naturvårdsverket tar över rollen som kontakt för rapportering om jakten från Kustbevakningen.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser