Fler sälar får skjutas

Stockholm (JJ) Under 2015 får 160 knubbsälar och 350 gråsälar fällas vid skyddsjakt. Skyddsjakt på säl behövs för att minska skador och skydda det kustnära fisket, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Både knubbsäl och gråsäl ökar i antal och därmed också skadorna på fisket. Naturvårdsverket bedömningen att skador på fisket kommer fortsätta öka även kommande år och fattar därför beslut om skyddsjakt för 2015. Antalet sälar som får fällas i skyddsjakt har också ökat jämfört med förra året.

Nyheter i årets beslut:

Utökad jakttid för knubbsäl med en ny jaktperiod mellan 1 januari och 31 mars 2016.

Jakt på knubbsäl tillåts i fyra kommuner i nordvästra Skåne.

Särskilda kvoter för knubbsäl på våren och vintern för att skydda fisket under de perioderna.

Möjlighet att bedriva skyddsjakt på annans jaktområde.

Jakt på gråsäl tillåts i vissa sälräkningsområdena efter 16 juni då inventeringen är klar. Dock ej i redan skyddade områden.

Naturvårdsverket tar över rollen som kontakt för rapportering om jakten från Kustbevakningen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser