Fler lodjur i Skåne

Gylsboda (JJ) Lodjursstammen ser ut att växa i Skåne. Länsstyrelsen har bekräftat årets första lodjursföryngring efter att man fångat två ungar på bild i Gylsboda.

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att lodjursstammen växer. ( Foto: iStock)

Tom Espgård, länsstyrelsen, berättar att de två ugnarna är den första bekräftade lodjursföryngringen för i år.
–Vi märkt en ökning av observationer, så vi tror att lodjursstammen är på väg upp i Skåne, säger Espgård. Länsstyrelsens gissning är att det finns ungefär ett femtontal i Skåne, säger Tom Espgård

– Om vi får relativt mycket observationer på det fåtalet kameror vi har ute så hade jag blivit förvånad om man inte har fått fler på alla andra som sitter uppe. Det är ju bara vi som har tillstånd till att ha uppe åtelkameror, men om du ändå har en och kan visa oss en bild på en lodjursunge som vi kan verifiera, så ska man inte dra sig eller vara orolig för att kontakta oss, säger han.

Även om allt tyder på att stammen ökar beslutade rovdjursförvaltningsområdet att det inte blir någon licensjakt efter lodjur under 2017 trots att miniminivån för att tillåta jakt är passerad, rapporterar Norra Skåne.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser