Fler lodjur i Skåne

Gylsboda (JJ) Lodjursstammen ser ut att växa i Skåne. Länsstyrelsen har bekräftat årets första lodjursföryngring efter att man fångat två ungar på bild i Gylsboda.

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att lodjursstammen växer. ( Foto: iStock)

Tom Espgård, länsstyrelsen, berättar att de två ugnarna är den första bekräftade lodjursföryngringen för i år.
–Vi märkt en ökning av observationer, så vi tror att lodjursstammen är på väg upp i Skåne, säger Espgård. Länsstyrelsens gissning är att det finns ungefär ett femtontal i Skåne, säger Tom Espgård

– Om vi får relativt mycket observationer på det fåtalet kameror vi har ute så hade jag blivit förvånad om man inte har fått fler på alla andra som sitter uppe. Det är ju bara vi som har tillstånd till att ha uppe åtelkameror, men om du ändå har en och kan visa oss en bild på en lodjursunge som vi kan verifiera, så ska man inte dra sig eller vara orolig för att kontakta oss, säger han.

Även om allt tyder på att stammen ökar beslutade rovdjursförvaltningsområdet att det inte blir någon licensjakt efter lodjur under 2017 trots att miniminivån för att tillåta jakt är passerad, rapporterar Norra Skåne.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser