Fler lodjur i Skåne

Gylsboda (JJ) Lodjursstammen ser ut att växa i Skåne. Länsstyrelsen har bekräftat årets första lodjursföryngring efter att man fångat två ungar på bild i Gylsboda.

Länsstyrelsen i Skåne konstaterar att lodjursstammen växer. ( Foto: iStock)

Tom Espgård, länsstyrelsen, berättar att de två ugnarna är den första bekräftade lodjursföryngringen för i år.
–Vi märkt en ökning av observationer, så vi tror att lodjursstammen är på väg upp i Skåne, säger Espgård. Länsstyrelsens gissning är att det finns ungefär ett femtontal i Skåne, säger Tom Espgård

– Om vi får relativt mycket observationer på det fåtalet kameror vi har ute så hade jag blivit förvånad om man inte har fått fler på alla andra som sitter uppe. Det är ju bara vi som har tillstånd till att ha uppe åtelkameror, men om du ändå har en och kan visa oss en bild på en lodjursunge som vi kan verifiera, så ska man inte dra sig eller vara orolig för att kontakta oss, säger han.

Även om allt tyder på att stammen ökar beslutade rovdjursförvaltningsområdet att det inte blir någon licensjakt efter lodjur under 2017 trots att miniminivån för att tillåta jakt är passerad, rapporterar Norra Skåne.

0 kommentarer

AKTUELLT

Aggressivt djur attackerade Marita

Bollnäs (JJ) Marita Berggren råkade ut för ett sällsynt aggressivt djur som gick till full attack natten mot fredagen. - Den högg sig fast i benet och tog om och tog om bettet, berättar Marita Berggren.

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser