Fler kronvilt än älgar fälls

Kungsbacka (JJ) Tronskiftet är sen några år ett faktum. Det skjuts numera fler kronhjortar än älgar i Södermanlands län.

Fler kronvilt än älgar fälls i Södermanlands län. Arkivfoto: Per Jonson

På Svenska Jägareförbundets hemsida går det nu att läsa om Södermanlands avskjutningsstatistik av våra två största hjortdjur. Enligt deras siffror är älgstammen fortsatt vikande i länet medan kronviltet istället verkar öka för varje år som går.

År 2014 sköts det färre än 1000 älgar men omkring 1800 hjortar. På 1980-talet såg det helt annorlunda ut. Man sköt då över 3 000 älgar per säsong, men inte mer än ca 100 kronvilt.

Varför älgstammens trend dalar finns det många teorier om. Svenska Jägareförbundet hoppas att forskningsprojektet Sydälg ska kunna ge svar på många frågor kring älgpopulationens nedgång.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser