Fler knubbsälar får skjutas

Naturvårdsverket beslutar att utöka antalet knubbsälar som får fällas i skyddsjakt i Västra Götalands län. Utökningen omfattar 20 knubbsälar och totalt får 90 fällas, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten på knubbsäl utökas i Västra Götalands län. Foto: Per Jonson
Tidigare i år fattade Naturvårdsverket beslut om att 70 knubbsälar fick fällas i skyddsjakt i länet. Den 12 september 2014 rapporterades att 69 knubbsälar fällts i Västra Götalands län.

Skadorna på yrkesfisket har under de senaste åren ökat i samma takt som antalet sälar har ökat. Fiskesäsongen har ännu inte avslutats och erfarenheter visar att sälarnas skadegörelse på fångst och fiskeredskap ökar under hösten. Naturvårdsverket gör därför bedömningen att det är lämpligt att fortsätta med riktad jakt mot individer som specialiserat sig på att jaga i redskap.

Havs- och vattenmyndigheten tillstyrker att tillstånd beviljas när det gäller utökad tilldelning för skyddsjakt på knubbsäl. Havs- och vattenmyndigheten gör bedömningen att en utökning av kvoten från 70 knubbsälar till 90 knubbsälar inte äventyrar artens bevarandestatus i Västra Götalands län.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser