Fler knubbsälar får skjutas

Naturvårdsverket beslutar att utöka antalet knubbsälar som får fällas i skyddsjakt i Västra Götalands län. Utökningen omfattar 20 knubbsälar och totalt får 90 fällas, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten på knubbsäl utökas i Västra Götalands län. Foto: Per Jonson
Tidigare i år fattade Naturvårdsverket beslut om att 70 knubbsälar fick fällas i skyddsjakt i länet. Den 12 september 2014 rapporterades att 69 knubbsälar fällts i Västra Götalands län.

Skadorna på yrkesfisket har under de senaste åren ökat i samma takt som antalet sälar har ökat. Fiskesäsongen har ännu inte avslutats och erfarenheter visar att sälarnas skadegörelse på fångst och fiskeredskap ökar under hösten. Naturvårdsverket gör därför bedömningen att det är lämpligt att fortsätta med riktad jakt mot individer som specialiserat sig på att jaga i redskap.

Havs- och vattenmyndigheten tillstyrker att tillstånd beviljas när det gäller utökad tilldelning för skyddsjakt på knubbsäl. Havs- och vattenmyndigheten gör bedömningen att en utökning av kvoten från 70 knubbsälar till 90 knubbsälar inte äventyrar artens bevarandestatus i Västra Götalands län.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser