Fler kan tvingas betala till Viltvårdsfonden

Kungsbacka (JJ) Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht öppnar för att fler än jägare ska bidra med pengar till Viltvårdsfonden.

Hela Mediasverige rapporterar om att antalet jaktkortslösare och därmed intäkterna till Viltvårdsfonden minskar för femte året i rad. Pengarna till fonden kommer uteslutande in från det statliga jaktkortet som alla jägare måste lösa.

Fonden används bland annat till forskning och viltrapportering. Jägarorganisationerna får också uppemot 60 miljoner kronor årligen.
Nu utreder Sveriges lantbruksuniversitet vad minskningen av antalet jaktkortslösare beror på.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är inte främmande för att lösa fondens intäktsproblem genom att fler än jägare ska vara med och betala.

– Viltvårdsforskning berör ju långt många fler än jägare så i så fall får vi fundera på att vidga basen på vilka som ska betala in pengar till fonden, säger Sven-Erik Bucht till Sveriges Radio Norrbotten.

Han vill dock inte närmare precisera vilka han tycker ska vara med och betala.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser