Fler får jaga på kommunens mark i Nynäshamn

Nynäshamn (JJ) Nynäshamns kommun vill släppa in fler jägare till de kommunägda jaktmarkerna. Sedan 1994 har kommunens viltvårdslag jakträtten på Nynäshamns kommuns marker, som finns i södra delen av kommunen. Efter att kommunen köpte stora markområden av Stockholms stad har de kommunägda jaktbara området vuxit från knappt 2 000 till nästan 4 000 hektar.

– På de gamla Stockholmsmarkerna finns nio jaktarrenden. Där sköter jaktlagen jakten självständigt. Jaktarrendena där kommer att förnyas med ambitioner om mer kontakt med kommunen, öppna kortjakter, utveckling av jägarnas kunskap och förväntan om samverkan med övrigt friluftsliv som till exempel orienteringssporten, säger Nynäshamns kommuns skogsförvaltare David Eiderbrant, till Nynäshamns Posten.

Målet för nyordningen är att fler ska få chansen att jaga på kommunens marker i söder. Ett viktigt syfte är också att öka jaktintäkterna så att jakten ska kunna bära sina egna kostnader, förklarar han.

Det kan åstadkommas genom att jaktlagen i söder betalar för sin jakt, men för jourärendena föreslås de få betalt per anmält ärende. Tanken är också att jaktlagen som jagar på kommunens marker ska få årlig vidareutbildning i vildsvinsjakt och andra viltförvaltningsfrågor, vilket kan bidra till en hållbar viltförvaltning och minska vildsvinsskadorna, förklarar David Eiderbrant.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser