Fler får jaga på kommunens mark i Nynäshamn

Nynäshamn (JJ) Nynäshamns kommun vill släppa in fler jägare till de kommunägda jaktmarkerna. Sedan 1994 har kommunens viltvårdslag jakträtten på Nynäshamns kommuns marker, som finns i södra delen av kommunen. Efter att kommunen köpte stora markområden av Stockholms stad har de kommunägda jaktbara området vuxit från knappt 2 000 till nästan 4 000 hektar.

– På de gamla Stockholmsmarkerna finns nio jaktarrenden. Där sköter jaktlagen jakten självständigt. Jaktarrendena där kommer att förnyas med ambitioner om mer kontakt med kommunen, öppna kortjakter, utveckling av jägarnas kunskap och förväntan om samverkan med övrigt friluftsliv som till exempel orienteringssporten, säger Nynäshamns kommuns skogsförvaltare David Eiderbrant, till Nynäshamns Posten.

Målet för nyordningen är att fler ska få chansen att jaga på kommunens marker i söder. Ett viktigt syfte är också att öka jaktintäkterna så att jakten ska kunna bära sina egna kostnader, förklarar han.

Det kan åstadkommas genom att jaktlagen i söder betalar för sin jakt, men för jourärendena föreslås de få betalt per anmält ärende. Tanken är också att jaktlagen som jagar på kommunens marker ska få årlig vidareutbildning i vildsvinsjakt och andra viltförvaltningsfrågor, vilket kan bidra till en hållbar viltförvaltning och minska vildsvinsskadorna, förklarar David Eiderbrant.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser