Fler älghundar startar på prov

Kungsbacka (JJ) Allt fler älghundsägare startar sina hundar på jaktprov. 2012 genomfördes 3 365 löshundsprov. Det är 453 fler än året innan.
En jämthund återvänder från första sökrundan på jaktprovet. Allt fler älghundsägare satsar på att meritera sin jakthund. Foto: Per Jonson

Efter vikande trend verkar det nu som om Svenska Älghundsklubben är på väg uppåt igen. Medlemstalet växer och 2012 hade klubben 9 155 medlemmar.

En glädjande nyhet är också att allt fler medlemmar startar sina hundar på prov och utställning. Från 2006 har antalet löshundsprov ökat med 1 000 starter, från 2 243 löshundsprov 2006 till 3 365 löshundsprov 2012.Arne Carlsson, vice ordförande i Svenska Älghundsklubben tror det finns flera orsaker till utvecklingen.

– Älghundsklubbarna växer i Södra Sverige och det tror jag beror mycket på vildsvinen. Sen ligger det mer press på valpägare i dag att meritera sina hundar. Dessutom har klubben fått in många yngre medlemmar och dessa är kanske mer intresserade av att starta sina hundar på prov, men det är en gissning, säger han.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser