Fler älgar i Ljusdal

LJUSDAL (JJ) Gävleborgs län har fått ökad tilldelning av älg vid årets jakt. Ljusdal är en av de kommuner där ökningen blir märkbar. I år får man skjuta 394 vuxna älgar, 49 fler än i fjol.

Ljusdal är en av de få kommuner i Gävleborg som drar nytta av den ökade tilldelning av älg. I exempelvis Hudiksvall och Söderhamn blir tilldelningen sämre trots ökningen i länet i stort.

Anledningen till att Ljusdal har fått högre tilldelning är framförallt på grund av den betesinventering som gjorts i kommunen.

– Man har sett att det varit en del skogsskador där, säger Carl-Johan Lindström, jakthandläggare på länsstyrelsen till helahalsingland.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser