Fjordfisket begränsas?

Luleå (JJ) Samtidigt som Norrbottens länsstyrelse stoppade norska jägares ripjakt i Norrbotten började uppretade norrmän kräva restriktioner för det svenska fjordfisket i Norge.

Norska yrkesfiskare som värnar om fiskbestånden har tidigare krävt begränsningar av det utländska fjordfisket. Yrkesfiskarna vill införa fångstbegränsningar. Kraven har växt sig starkare sedan en tysk turist stoppades med 500 kilo färsk fisk i en släpvagn utrustad med frysboxar.Som en reaktion på ripjaktsbeslutet i Sverige har norrmän krävt att det ska införas restriktioner på det norska fjordfisket. Den norska tidningen Fiskaren skriver att fiskeridepartementet föreslagit att en kvot ska införas så att sommarens turistfiske i fjordarna begränsas. I fjol sa det norska fiskeridepartementet ja till att maximalt 25 kilo filead fisk fick föras ut ur landet. Beslutet drogs snabbt tillbaka, men nu verkar det som om beslutet återigen ska aktualiseras. Turistnäringen har tidigare sagt nej till ett reglerat sportfiske, men även de verkar ha ändrat inställning i frågan.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser