Fjärde björnen för Jörgen och Bozz

Jörgen Sejsing med hanbjörnen som vägde 270 kilo och sin vita älghund Bozz Skorped (JJ) Jörgen Sejsing lyckades idag efter ett par timmar jakt med sin duktiga vita älghund Bozz skjuta en stor hanbjörn i Skorped. Det var årets första och totalt den fjärde för Jörgen och han hund.

Jörgen berättar för JJ att han var inbjuden till ett jaktlage som gjort flera björnobservationer senaste tiden. I går kväll såg man en björn på en odling och tidigare har man sett en hona med ungar.

Jörgen släppte Bozz klockan fem på morgonen. Bozz sökte ut som vanligt och efter en halvtimme och cirka en kilometer in i skogen började han skälla. Jörgen hade 400 meter till ståndskallet som övergick i ett gångstånd. Efter en stund blev det fast ståndskall och Jörgen gjorde ett misslyckat försök att smyga in för att avsluta jakten. Björnen gick undan med riktning mot en väg där det satt en passkytt.

– Jag var övertygad om att passkytten skulle få skjuta men det blev fast ståndskall strax före vägen i ett tätt äldre hygge, berättar Jörgen. Efter ett par misslyckade försök att komma till skott började björnen vända och försöka runda Jörgen.
– Jag chansade och gick ganska snabbt in på ståndskallet och på tio meters avstånd fick jag en skottchans, säger Jörgen. Första skottet var inte direkt dödande men Bozz ökade sin insats och björnen jagade hunden. På så sätt fick Jörgen ytterligare en skottchans och då föll björnen död ned.

– Jag är mycket nöjd med Bozz som gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att han jagar ensam. Jörgen berättar att när han såg hur stor björnen var kände tacksamhet till Bozz som såg till att björnen inte jagade honom utan istället var helt upptagen med att försöka ta hunden.

Björnen som Jörgen sköt var en hane som vägde 270 kilo.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser