Fjärde björnen för Jörgen och Bozz

Jörgen Sejsing med hanbjörnen som vägde 270 kilo och sin vita älghund Bozz Skorped (JJ) Jörgen Sejsing lyckades idag efter ett par timmar jakt med sin duktiga vita älghund Bozz skjuta en stor hanbjörn i Skorped. Det var årets första och totalt den fjärde för Jörgen och han hund.

Jörgen berättar för JJ att han var inbjuden till ett jaktlage som gjort flera björnobservationer senaste tiden. I går kväll såg man en björn på en odling och tidigare har man sett en hona med ungar.

Jörgen släppte Bozz klockan fem på morgonen. Bozz sökte ut som vanligt och efter en halvtimme och cirka en kilometer in i skogen började han skälla. Jörgen hade 400 meter till ståndskallet som övergick i ett gångstånd. Efter en stund blev det fast ståndskall och Jörgen gjorde ett misslyckat försök att smyga in för att avsluta jakten. Björnen gick undan med riktning mot en väg där det satt en passkytt.

– Jag var övertygad om att passkytten skulle få skjuta men det blev fast ståndskall strax före vägen i ett tätt äldre hygge, berättar Jörgen. Efter ett par misslyckade försök att komma till skott började björnen vända och försöka runda Jörgen.
– Jag chansade och gick ganska snabbt in på ståndskallet och på tio meters avstånd fick jag en skottchans, säger Jörgen. Första skottet var inte direkt dödande men Bozz ökade sin insats och björnen jagade hunden. På så sätt fick Jörgen ytterligare en skottchans och då föll björnen död ned.

– Jag är mycket nöjd med Bozz som gjorde ett fantastiskt jobb med tanke på att han jagar ensam. Jörgen berättar att när han såg hur stor björnen var kände tacksamhet till Bozz som såg till att björnen inte jagade honom utan istället var helt upptagen med att försöka ta hunden.

Björnen som Jörgen sköt var en hane som vägde 270 kilo.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser