Fjällräven ökar i Jämtland

JÄMTLAND (JJ) I Helags och Stekenjokk har rekordmånga fjällrävsvalpar fötts i år. Inte sedan inventeringen började på 1970-talet har så många nya fjällrävskullar registrerats, rapporterar Östersunds-Posten.

Inventeringen som gjort visar att det fötts 24 nya fjällrävskullar i Helags och troligen uppemot 30 i Stekejokk. Det innebär ungefär 200 fjällrävsvalpar bara i Helags, glädjande för den utrotningshotade arten.

Länsstyrelsens naturbevakare Lars Liljemark säger till Östersunds-Posten att han aldrig varit med om något liknande förut.

Fjällräven är otroligt mycket beroende av tillgången på mat och framförallt lämmel och sork. I år förväntas bli ett rekordår vilket också bevisligen påverkat fjällrävsstammen positivt.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser