Fjällräven ökar i Jämtland

JÄMTLAND (JJ) I Helags och Stekenjokk har rekordmånga fjällrävsvalpar fötts i år. Inte sedan inventeringen började på 1970-talet har så många nya fjällrävskullar registrerats, rapporterar Östersunds-Posten.

Inventeringen som gjort visar att det fötts 24 nya fjällrävskullar i Helags och troligen uppemot 30 i Stekejokk. Det innebär ungefär 200 fjällrävsvalpar bara i Helags, glädjande för den utrotningshotade arten.

Länsstyrelsens naturbevakare Lars Liljemark säger till Östersunds-Posten att han aldrig varit med om något liknande förut.

Fjällräven är otroligt mycket beroende av tillgången på mat och framförallt lämmel och sork. I år förväntas bli ett rekordår vilket också bevisligen påverkat fjällrävsstammen positivt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser