”Fjälljakten, viktigt trots nedlagd utredning”

Stockholm (JJ) Jaktlagsutredningen har pågått sedan januari 2013. Två delbetänkanden har lämnats av utredaren till regeringen. Det första rörde myndighetsansvaret för jakt- och viltförvaltningsfrågor i landet och det andra delbetänkandet behandlade ett antal sakfrågor i vildsvinsförvaltningen, bland annat utfodring och hantering av åtelkameror, skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

– Vi delar regeringens åsikt att det inte är nödvändigt att göra om hela vår jaktlagstiftning från grunden. Vi får inte glömma bort att dagens lagstiftning bidragit till växande viltstammar, en viltförvaltning i världsklass med en etisk och säker jakt. Men det finns fortfarande ett antal viktiga sakfrågor att reda ut och besluta om för regeringen, säger Bo Sköld   – Vi måste förstås först och främst sätta oss ner och värdera regeringens beslut noggrant, innan vi kommenterar alla detaljer. Däremot finns det ett antal viktiga sakfrågor som måste hanteras i närtid, omvärldsutvecklingen har gjort det nödvändigt.   – Främst gäller det fjälljakten och de frågor som är relaterade till denna, lagstiftningen och reglerna i viltvårdsområdena, samt jakten på allmänt vatten. Även förenklingar och tydliggöranden i hantering av kameror för viltförvaltningen är nödvändiga. Det finns ett behov att regeringen hanterar dessa frågor skyndsamt för att skapa tydlighet och rätt förutsättningar, säger Bo Sköld.   – Förbundet anser också att det är mycket viktigt att fullfölja jaktlagsutredningens första delbetänkande. Det behövs en nystart, nya kompetenser och ökat förtroende kring viltförvaltningen i Sverige. En ny myndighet kan vara ett första steg som behövs för att komma fram till en decentraliserad och effektiv viltförvaltning, säger Bo Sköld.   – Vi får återkomma mer i detalj, när vi analyserat regeringens beslut, avslutar Bo Sköld.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser