Fjälljakten i rätten

Gällivare (JJ) Den 26 maj inleds rättgångsförhandlingarna i Gällivare Tingsrätt i fallet som ska avgöra tillgången på jakt och fiske i fjällen. Striden står mellan Girjas sameby och den Svenska staten.

Nu tar Gällivare Tingsrätt upp frågan om jakt och fiskerättigheter i fjällvärlden.

Girjas sameby lämnade in sin stämningsansökan till Tingsrätten i Gällivare redan 2009. Samebyn anser sig ha ensamrätt på jakt och fiske inom sitt renskötselområde, men kan också tänka sig att dela på rätten med staten.

Trots att staten menat att det råder rättegångshinder och att målet därför inte bör tas upp eftersom de menar att samebyn inte varit tillräckligt precisa i sin stämningsansökan går Tingsrätten på samebyns linje och tar upp ärendet.

– Det har varit en lång process så det känns skönt att komma igång. Men det känns lite osäkert att stämma svenska staten i statens egna domstol, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby till Sameradion.

Bakom stämningsansökan ligger de förändringar som skett kring jakt i fjällvärlden sedan 1990-talet då småviltsreformen trädde i kraft och 2007 när fjälljakten släpptes fri för alla EU-medborgare.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser