Fjälljakten i rätten

Gällivare (JJ) Den 26 maj inleds rättgångsförhandlingarna i Gällivare Tingsrätt i fallet som ska avgöra tillgången på jakt och fiske i fjällen. Striden står mellan Girjas sameby och den Svenska staten.

Nu tar Gällivare Tingsrätt upp frågan om jakt och fiskerättigheter i fjällvärlden.

Girjas sameby lämnade in sin stämningsansökan till Tingsrätten i Gällivare redan 2009. Samebyn anser sig ha ensamrätt på jakt och fiske inom sitt renskötselområde, men kan också tänka sig att dela på rätten med staten.

Trots att staten menat att det råder rättegångshinder och att målet därför inte bör tas upp eftersom de menar att samebyn inte varit tillräckligt precisa i sin stämningsansökan går Tingsrätten på samebyns linje och tar upp ärendet.

– Det har varit en lång process så det känns skönt att komma igång. Men det känns lite osäkert att stämma svenska staten i statens egna domstol, säger Matti Berg, ordförande i Girjas sameby till Sameradion.

Bakom stämningsansökan ligger de förändringar som skett kring jakt i fjällvärlden sedan 1990-talet då småviltsreformen trädde i kraft och 2007 när fjälljakten släpptes fri för alla EU-medborgare.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser