Fjällgässens framtid hotad

Luleå (JJ) Det svenska fjällgåsprojektet som pågått i Arjeplogsfjällen under tjugofem år kan komma att stoppas. Anledningen är att man funnit spår av bläsgås i fjällgässens gener.

Det är efter en rekommendation från Bonnkonventionens vetenskapliga råd som ett slut på fjällgås projektet kan bli verklighet. Trots att fjällgåsen är en globalt hotad art vill man avbryta det svenska projektet på grund av att det skett en inblandning av bläsgås och att fjällgåsen riskerar att förorenas genetiskt. Totalt finns cirka 100 fjällgäss i Sverige och det sker cirka femton föryngringar varje år.Förslaget är att den svenska fjällgåsstammen ska byggas upp med vildfångade ryska fjällgäss. Framtiden för de svenska fjällgässen är därför mycket osäker. Tyska ornitologer har i år tillstånd att sätta ut fjällgäss i Västerbotten. När ungarna ska flytta söderut ska man nyttja ultralätta flygplan som fosterföräldrar och lotsa gässen på flygvägarna söderut.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser