Fjällgässens framtid hotad

Luleå (JJ) Det svenska fjällgåsprojektet som pågått i Arjeplogsfjällen under tjugofem år kan komma att stoppas. Anledningen är att man funnit spår av bläsgås i fjällgässens gener.

Det är efter en rekommendation från Bonnkonventionens vetenskapliga råd som ett slut på fjällgås projektet kan bli verklighet. Trots att fjällgåsen är en globalt hotad art vill man avbryta det svenska projektet på grund av att det skett en inblandning av bläsgås och att fjällgåsen riskerar att förorenas genetiskt. Totalt finns cirka 100 fjällgäss i Sverige och det sker cirka femton föryngringar varje år.Förslaget är att den svenska fjällgåsstammen ska byggas upp med vildfångade ryska fjällgäss. Framtiden för de svenska fjällgässen är därför mycket osäker. Tyska ornitologer har i år tillstånd att sätta ut fjällgäss i Västerbotten. När ungarna ska flytta söderut ska man nyttja ultralätta flygplan som fosterföräldrar och lotsa gässen på flygvägarna söderut.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser