Finska gråhundar lyckades i Ströms Vattudal

Ströms Vattudal (JJ) Tack vare svenska valpköpare har Jonny Granroth från Jakobstad i finska Österbotten kunnat jaga björn i Jämtland. Hans gråhundar gjorde heller ingen besviken.

Duktiga gråhundar bakom sista björnen i Jämtlands delområde 2b, en hona på 62 kilo. Från vänster: Rajbackens Alice, Jonny Granroth, Jimmy Holm, Christian Karlsson, Mikael Ehrs, Rajbackens Alva.

– Vi sköt den sista björnen på tilldelningen i detta delområde i går eftermiddag, säger Jonny när Jaktjournalen når honom på en skrapig mobiltelefon.

Jonny har de senaste åren ägnat all sin tid åt kennelverksamheten och jobbat stenhårt för att få fram bra björnhundar. Årets premiär är ett kvitto på att han lyckats.

– Jag har åkt med mina gråhundar till hägn i Sverige och fart över till Ryssland för att träna.

Eftersom björnjakten inte är lika omfattande i Finland har han valt valpköpare med omsorg och försökt få hundarna till Sverige.

Fler björnar i Sverige

– Hemma har vi fyra björnar på 100 000 hektar. Här är det fler än så på 10 000 hektar.

Tack vare en valpköpare jagade Jonny tillsammans med Mikael Ehrs väster om Strömsund i Ströms Vattudal. I förgår låg Jonnys två gråhundar Rajbackens Alice och Rajbackens Alva bakom arbetet som resulterade i en fälld björn. I går var bidrog de till jaktlycka igen.

– Vi hade egentligen inte så stor tro eftersom det bara var en björn kvar på tilldelningen. Det fick bära eller brista.

På morgon bandade de från nattgammal björnspillning men de hittade aldrig björnen. På eftermiddagen upptäcktes en ny spillning och grabbarna gjorde ett sista försök. Alice och Alva fick gå i lina tills de hittade en lega och hundarna började dra. Då släpptes först Alva och därefter Alice.

– Det blev ståndskall och gångstånd inne i tät plantering men det gick inte att smyga på. Efter ett tag drog det i väg ut mot en mindre skogsväg och passkytten Christian Karlsson kunde avsluta.

Snart halvvägs

Trots att björnjakten endast pågått i knappt fem dagar har närmare hälften av de 216 tilldelade björnarna fällts. På Statens Veterinärmedicinska Anstalts hemsida rapporteras om 104 fällda björnar.

I Gävleborgs län är jakten avlyst, likaså i Dalarnas delområde 2 och nu även Jämtlands delområde 2B.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser