Finska gråhundar lyckades i Ströms Vattudal

Ströms Vattudal (JJ) Tack vare svenska valpköpare har Jonny Granroth från Jakobstad i finska Österbotten kunnat jaga björn i Jämtland. Hans gråhundar gjorde heller ingen besviken.

Duktiga gråhundar bakom sista björnen i Jämtlands delområde 2b, en hona på 62 kilo. Från vänster: Rajbackens Alice, Jonny Granroth, Jimmy Holm, Christian Karlsson, Mikael Ehrs, Rajbackens Alva.

– Vi sköt den sista björnen på tilldelningen i detta delområde i går eftermiddag, säger Jonny när Jaktjournalen når honom på en skrapig mobiltelefon.

Jonny har de senaste åren ägnat all sin tid åt kennelverksamheten och jobbat stenhårt för att få fram bra björnhundar. Årets premiär är ett kvitto på att han lyckats.

– Jag har åkt med mina gråhundar till hägn i Sverige och fart över till Ryssland för att träna.

Eftersom björnjakten inte är lika omfattande i Finland har han valt valpköpare med omsorg och försökt få hundarna till Sverige.

Fler björnar i Sverige

– Hemma har vi fyra björnar på 100 000 hektar. Här är det fler än så på 10 000 hektar.

Tack vare en valpköpare jagade Jonny tillsammans med Mikael Ehrs väster om Strömsund i Ströms Vattudal. I förgår låg Jonnys två gråhundar Rajbackens Alice och Rajbackens Alva bakom arbetet som resulterade i en fälld björn. I går var bidrog de till jaktlycka igen.

– Vi hade egentligen inte så stor tro eftersom det bara var en björn kvar på tilldelningen. Det fick bära eller brista.

På morgon bandade de från nattgammal björnspillning men de hittade aldrig björnen. På eftermiddagen upptäcktes en ny spillning och grabbarna gjorde ett sista försök. Alice och Alva fick gå i lina tills de hittade en lega och hundarna började dra. Då släpptes först Alva och därefter Alice.

– Det blev ståndskall och gångstånd inne i tät plantering men det gick inte att smyga på. Efter ett tag drog det i väg ut mot en mindre skogsväg och passkytten Christian Karlsson kunde avsluta.

Snart halvvägs

Trots att björnjakten endast pågått i knappt fem dagar har närmare hälften av de 216 tilldelade björnarna fällts. På Statens Veterinärmedicinska Anstalts hemsida rapporteras om 104 fällda björnar.

I Gävleborgs län är jakten avlyst, likaså i Dalarnas delområde 2 och nu även Jämtlands delområde 2B.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser