Finnstövare nära bli tagen av varg

Åmot (JJ) Treåriga finnstövaren Olli överlövde ett vargmöte eftersom husse fanns i närheten. Den dramatiska händelsen inträffade för Bo Englund och hans stövare under jakt nordost om Åmot. – Vargen var alldeles i hasorna på Olli när dom kom till mig. Och jag är säker på att det hade gått åt helsike för honom om jag inte hade varit där, säger han till Arbetarbladet.

Olli är mycket lovande på utställningar och i jaktprov och kommer att starta i elitklass i höst. Men onsdagens harjakt kunde ha blivit hans sista. Bo Englund hade tagit honom till trakterna av Mosjön nordväst om Åmot, placerat sig själv i en vägkorsning och följde jakten på sin GPS-pejl.

Olli  hade drivit en hare i 70 minuter och jag hade sett den två gånger, säger Bo och berättar att han hade laddat bössan för att skjuta haren vid nästa tillfälle. Bo hörde plötsligt ett konstigt ljud och såg på pejlen att hunden var en kilometer bort och att han kom i full fart mot husse.
Efter en stund såg Bo sin hund på vägen med en varg i hasorna. Bo kastade in sin hund i bilen och sprang mot vargen som dock fann för gott att försvinna från området.

28 kommentarer

 • undrar
  Ja man kan fråga sig i bland vad har de bössan till, vilket fint läge……

 • ..
  eller fråga sig varför fan en hund ska driva en hare i 70 min?.. om inte detta är djurmisshandel vet jag inta vad det så är.

  Men tur hunden släpp från vargen… Bra hund.

 • ..
  djurmisshandel av haren förstås.. Vad fel är där på det sätt harejakten drivas på här i landet??

 • svar Hans
  Fattar inte vad då gör här på denna sidan, du fattar ju inget om jakt och harjakt förstår jag.
  Var jag lika dum som du verkar vara skall man inte skicka in något här

 • skogsman
  Jag fattar mera kring harjakt än gubban där lod sin stövare driva en hare i 70 min.!.
  Om inte gubbans hund hade klarat sig så bra mot vargen, börda honom fått en polisanmälning för djurmisshandel/jaktbrott efter Jaktlagen §26

 • Hans
  Skriv på svenska så man förstår, för övrigt är det nog fel forum för dig.

 • Frågor
  Vad var det för konstigt ljud jägaren hörde en km bort?? Självklar fråga enligt mig, känns som att artikeln är lite väl snabbt skriven…

 • Dagens bragd.
  Oerhört förvånande att hundstackarn får en Varg efter sig om den har bjäfsat runt i 70 minuter i ett välkänt vargrevir!

  Det kunde väl en död höna räkna ut…

 • HP
  Mitt svenska är kanske mera bra än dom flesta härinne vad angår bokstaveringen.

 • 30 meter
  säkert skottavstånd på en hare är 30 meter med hagel .. Vad gör hunden så 1 km borta?

 • Hans snälla..
  Anmäl rävarna oxo, de driver ju hararna. Haren är ett typiskt bytesdjur, dax att bege sig till bibblan och läsa lite..

 • Vargren hund
  Det skulle vara en vargren hund kanske? Eller borde den ha bjällra. Vargen var ju ett skyggt djur..

 • Lord
  Ja det är haren men räven drivar/jakter inte en hare i 70 min!.

  Harejakt med en hund där drivar hare i 70 min. 1 km från jägeren är INTE jakt!.. Det är djurmishandel av haren imho.

 • hahahaha….
  Man kan ju inte annat än skratta åt en sån som Hans….kan bara inte finnas nån dummare!Möjligtvis Lola!

 • Hans
  Hans, du verkar veta lika mycket om harjakt, eller jakt överhuvudtaget? Som att stava rätt!
  Haren brukar ofta ligga långt före stövaren. Men är det djurmisshandel när gråhunden skäller ståndskall i 2 timmar på en älgtjur?
  Löshundsjakt är en tradition i sverige och kommer alltid vara! Jag tror att de flesta håller med mig på den punkten!

 • Harjägare
  Du kan gnälla på min grammatik, men inte på bokstaveringen.

  Jag är jägare själv (vad du säkert inte tror) och jag gnäller inte på löshunsjakt, bara sättet ni jagar på. Sverige är endast land var hundarne jagar på detta sätt.

 • Harjägare
  En älg springer inte runt livrädd i 2 timmar och producerar mjölksyra som gör köttet oätligt. Det gör en hare där springer runt i 70 min med en hund i röven.

 • Livrädd.
  Du har sett för många tecknade filmer tror jag bestämt… Haren är van att bli jagad, det är en vanlig dag i skogen för den. Jasså det är bara i Sverige man jagar med löshund? Undrar varför hunden i artikeln är en ”finsk” stövare. i finland kanske de har den att spåra i band :D?
  Du borde skriva om sånt du kan istället…

 • Harkött
  Jag tycker hararna smakar mycket bra även efter 100 minuters drev. Dessutom ligger haren ganska långt före hunden, så den har tid att vila lite mellan varven. Läs på lite om jakt vetja!

 • Laban
  Skrev jag att l¨shundajakt bara fannts i Sverige?.. Skrev jag inte at det var sättet löshundajakten var på?.. eller hur?
  Att släppa lös en hund för den kan springe runt 1 till flera km från jägeran där sittar tillbaka på sin röv är och i flera timmar, är bara i Sverige detta förkommer.

 • Hans
  Vad är det som gör att du vill idiotförklara dig själv gång på gång här? Jag tycker synd om dig..

 • Hans
  Hans, att du ens kallar dig jägare är ett skämt. Jag har skutit många harar som har varit drivna i över 5 timmar och de har kommit skuttande och tittat så lungt på sin omgivning. Det är i upptaget som stövaren är nära haren inte efter 70 minuters drev. Om inte haren är sjuk eller att det är en ung hare. Läs på innan du komenterar hans!

 • Harjägare
  Jag har skjutit ett 50tal hare för stående hund ochalla skott inom 30 meter från hunden och jag .. Älg och rådjur är också sköt för stående hund även gris. Jag har inte provat björn för hunden ännu fast jag har jakt i Värmland.

  Därför jag inte förstår Er sätt med att låta hundena springe runt i flera timmar och på flera km.

 • Hans
  Hans, sist jag kollade så förföljer en älghund en älg lika länge till och med ännu längre bort? Jag skulle vilja påstå att en älghund stressar älgen mer än vad stövaren stressar haren, generellt sätt! Och hur kan du ha skjutit rådjur för stående hund?

 • Harjägare
  Hunden söker ett område och finns rådjur eller liknande där så kommer dom ut när hunden kommer .. Hunden tar inte stånd för djuret som det kommer att göra för t.ex hare eller fasan söm är djur där ”tryckar”

 • bongo
  Tror du att det är nån större ide att lära honom svenska, Det verkar ju som att det skulle behövas lite allmänbildning först, han jagar på sitt sätt med stående hund och trångsynt som han är kan han inte acceptera att vi jagar på annat sätt än han om han haft minsta lilla allmänbildning så hade han förstått att det inte är det minsta djurplågeri med löshundsjakt.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser