Filmade varg i Linghem

- Jag såg direkt att det var en varg. Den var så pass stor, säger Göran Smith, som filmade vargen från sin bostad. Att det verkligen rörde sig om en varg tyder även spåren i snön på, enligt länsstyrelsens spårare Benny Amberin.

Det var i början av veckan som vargen var synlig vid Vimarka och Beatelund och golfbanan, strax väster om Linghem Göran Smith lyckades filma vargen i en kort sekvens från ett fönster på uppemot 100 meters avstånd.  
– Man ser en 20 sekunders filmsnutt att den är väldigt stor, säger Benny Amberin, rovdjursspårare och kvalitetssäkrare vid länsstyrelsen i Östergötland, till Corren.se.
Benny Amberin har kunnat spåra vargen söderut i cirka en mil. Om det är en hane eller tik går inte att uttyda och det finns heller inga spår att vargen har tagit några tamdjur på sin färd till och från Linghem. Benny Amberin är mycket intresserad av ytterligare eventuella vittnesuppgifter om vargen.
Ytterligare vargobservationer har gjorts i till exempel småländska Överrum, mellan Åtvidaberg och Västervik. Det skulle kunna vara samma varg som i Linghem, enligt Benny Amberin.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser