Filmade varg i Linghem

- Jag såg direkt att det var en varg. Den var så pass stor, säger Göran Smith, som filmade vargen från sin bostad. Att det verkligen rörde sig om en varg tyder även spåren i snön på, enligt länsstyrelsens spårare Benny Amberin.

Det var i början av veckan som vargen var synlig vid Vimarka och Beatelund och golfbanan, strax väster om Linghem Göran Smith lyckades filma vargen i en kort sekvens från ett fönster på uppemot 100 meters avstånd.  
– Man ser en 20 sekunders filmsnutt att den är väldigt stor, säger Benny Amberin, rovdjursspårare och kvalitetssäkrare vid länsstyrelsen i Östergötland, till Corren.se.
Benny Amberin har kunnat spåra vargen söderut i cirka en mil. Om det är en hane eller tik går inte att uttyda och det finns heller inga spår att vargen har tagit några tamdjur på sin färd till och från Linghem. Benny Amberin är mycket intresserad av ytterligare eventuella vittnesuppgifter om vargen.
Ytterligare vargobservationer har gjorts i till exempel småländska Överrum, mellan Åtvidaberg och Västervik. Det skulle kunna vara samma varg som i Linghem, enligt Benny Amberin.

1 kommentar

  • Grattis Göran
    Det är få förunnat att få se en varg så grattis …

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser