Fick skjuta sin debutälg – ”Pappa blev tårögd”

Tyfors (JJ) Filip Barrborn kunde knappt hålla i telefonen när han pratade med sin pappa Roger samtidigt som han gick fram mot älgen han nyss fällt. En skovel på 18 taggar är en skaplig debutälg. Då får man räkna med lite älgfrossa.

Filips första älg lär bli svårslagen. Bara en större tjur har fällts i jaktlaget någonsin. Foto: Filip Barrborn

20-årige Filip bor så långt söder ut man kan komma i Sverige. Till vardags jagar han vildsvin och älgar tillhör inte vardagsmat för Simrishamnsbon.

Men varje höst åker han tillsammans med sin far till det jaktlag de är medlemmar i, uppe i Bergslagen, utanför Tyfors.

– När jag drog passet sa de att där kommer du skjuta älg, men de säger de alltid så jag tänkte inte mer på det, berättar Filip om gårdagens jakt.

Det var första såten, första jaktdagen. Filips pass låg på en myr i utkanten av såten. Efter en timme hade hundarna hittat älg och Filip får rapport av sin pappa Roger (bekant som lockjaktsexpert på kråkfågel för JJ:s läsare).

Förväntar sig en ko

– Pappa berättar att han släppt förbi en ensam ko och att den var på väg åt vårt håll. Med andra ord var jag helt inställd på att en ko skulle dyka upp.

Men någon ko dyker aldrig upp i Filips pass. I stället kommer en tjur.

– Jag hörde ett knak inne från ett angränsande skogsparti men såg aldrig djuret. Lite längre fram kommer i stället en tjur ut. Jag blir paff. Det skulle ju vara en ko. Tjuren går sakta emot mig och stannar på 60 meter och stirrar rätt på mig.

Sekunderna går och Filip vågar knappt andas. Efter något som känns som en evighet börjar älgen åter röra på sig rakt mot Filip.

– Han går och bockar med huvudet och skovlarna slår i träden. Då passar jag på att sjunka ner på knä. När oxen är omkring 50 meter bort viker han av och stannar plötsligt upp mellan två träd, med full bredsida.

Minne för livet

Filip kramar avtryckaren och älgen sätter av in i en contortaplantering. Han hör hur det knakar för att sedan plötsligt bli helt tyst.

– Det kändes overkligt. Jag visste att skottet var bra, men började ändå fundera om det kanske var för att älgen kommit upp på grusvägen och börjat springa som det blivit tyst.

När Filip förstått att det med all sannolikhet gått bra ringer han sin far. Han skakar i hela kroppen.

– Jag säger att jag skjutit en stor och pappa är med över telefonen hela vägen fram från skottplats till älgen. Jag räknar taggarna på ena sidan. Det är nio. Pappa tror att det var alla taggar, men då säger jag att det är lika många på andra sidan. Då börjar pappa gråta. Känslan går inte att beskriva när jag står där och ser den stora älgen framför mig. Det är helt overkligt.

18 taggar. Men jägarna i laget misstänker att den ändå inte är äldre än 4-5 år. Foto: Filip Barrborn

Blev du ordentligt firad av laget efter den fantastiska debut?

– Älgen är faktiskt den näst största som någonsin är fälld i jaktlaget under alla år de hållit på. Det blev allt ett par slaktsupar när vi kom tillbaka till slakteriet. Jag tappade räkningen, säger Filip och skrattar.

Jaktlaget Filip jagar i har faktiskt dokumenterats på film av Roger Barrborn. Den kan ni se här.

 

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser