Fick högsta betyg på nya vildsvinsprovet

Agusa (JJ) Den tyska jaktterriern Leos IA, med ägare Klas Carlsson, Tving, är den första hunden som fått högsta betyg "utmärkt" på det nyinrättade svenska hägnprovet på vildsvinet.

Duktig hund och nöjd ägare. Foto: Robert Carlsson.

Tyska jaktterrierklubben har tidigare rest till Tyskland för att meritera hundar på vildsvin i hägn. Men sedan ett par månader är det möjligt även i Sverige. Hittills har två prov arrangerats. Ett i Almunge vildsvinshägn och ett i Agusa vildsvinshägn.
Klas Carlsson från Tving äger den femåriga tiken Leos IA. Han startade henne när provet genomfördes i Agusa. På provet i Almunge lyckades ingen hund få ett första pris. Provet är svårt och kräver mycket av hunden som måste visa prov på god dådkraft och förmåga att självständigt söka upp vildsvinen och konfrontera dem.

Alla rätt

Agusahägnet är på 8 hektar och hunden har tio minuter på sig att finna vildsvinen. I det här fallet två unga galtar.
– Hon jobbade på bra. Jag vet att hon är en pålitlig hund, men det är extra kul när vår måttstock överensstämmer med provreglernas, säger Klas Carlsson.
Han tog över terriertiken i vintras när den gamla ägaren som han jagar tillsammans med inte längre hade tid för hunden.
– Jag har ju jagat med henne mycket och vet att hon är duktig. Jaktkamraten har gjort ett riktigt bra jobb med henne, men hon är inte tidigare meriterad. Det tänkte jag börja med nu.
Att Leos IA är en bra vildsvinshund är nu satt på pränt men den egenskap Klas värderar högst är hennes lynne.
– Hon är en extremt trevlig hund som kan slappna av hemma men ändå gå ut med 110 procent när vi jagar.

Viktigt för aveln

Det finns i dag två möjligheter att meritera sin tyska jaktterrier på vildsvin. Man kan göra det på frilevande vildsvin under jakt eller i hägn.
Enligt Christoffer Jannesson, en av initiativtagarna till att få en svensk version av det tyska vildsvinsprovet, är prov på hägnade vildsvin mycket viktigt för avelsarbetet. När hunden jagar i skogen är det i princip omöjligt att få en bra bild av hur hunden konfronterar vildsvinen.
– Terriern ska jobba som en sprängare och då måste man ju bedöma hur hundarna uppträder när de väl hittar vildsvinen. Det kan man göra i ett hägn med god förtjänst.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser