Fick högsta betyg på nya vildsvinsprovet

Agusa (JJ) Den tyska jaktterriern Leos IA, med ägare Klas Carlsson, Tving, är den första hunden som fått högsta betyg "utmärkt" på det nyinrättade svenska hägnprovet på vildsvinet.

Duktig hund och nöjd ägare. Foto: Robert Carlsson.

Tyska jaktterrierklubben har tidigare rest till Tyskland för att meritera hundar på vildsvin i hägn. Men sedan ett par månader är det möjligt även i Sverige. Hittills har två prov arrangerats. Ett i Almunge vildsvinshägn och ett i Agusa vildsvinshägn.
Klas Carlsson från Tving äger den femåriga tiken Leos IA. Han startade henne när provet genomfördes i Agusa. På provet i Almunge lyckades ingen hund få ett första pris. Provet är svårt och kräver mycket av hunden som måste visa prov på god dådkraft och förmåga att självständigt söka upp vildsvinen och konfrontera dem.

Alla rätt

Agusahägnet är på 8 hektar och hunden har tio minuter på sig att finna vildsvinen. I det här fallet två unga galtar.
– Hon jobbade på bra. Jag vet att hon är en pålitlig hund, men det är extra kul när vår måttstock överensstämmer med provreglernas, säger Klas Carlsson.
Han tog över terriertiken i vintras när den gamla ägaren som han jagar tillsammans med inte längre hade tid för hunden.
– Jag har ju jagat med henne mycket och vet att hon är duktig. Jaktkamraten har gjort ett riktigt bra jobb med henne, men hon är inte tidigare meriterad. Det tänkte jag börja med nu.
Att Leos IA är en bra vildsvinshund är nu satt på pränt men den egenskap Klas värderar högst är hennes lynne.
– Hon är en extremt trevlig hund som kan slappna av hemma men ändå gå ut med 110 procent när vi jagar.

Viktigt för aveln

Det finns i dag två möjligheter att meritera sin tyska jaktterrier på vildsvin. Man kan göra det på frilevande vildsvin under jakt eller i hägn.
Enligt Christoffer Jannesson, en av initiativtagarna till att få en svensk version av det tyska vildsvinsprovet, är prov på hägnade vildsvin mycket viktigt för avelsarbetet. När hunden jagar i skogen är det i princip omöjligt att få en bra bild av hur hunden konfronterar vildsvinen.
– Terriern ska jobba som en sprängare och då måste man ju bedöma hur hundarna uppträder när de väl hittar vildsvinen. Det kan man göra i ett hägn med god förtjänst.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser