Fem vargrevir borta

Karlstad (JJ) Trots omfattande inventeringsarbete och ett intensivt samarbete över länsgränsen mot Dalarnas län kan Länsstyrelsen i Värmlands län konstatera att fem vargrevir längs Klarälvsdalen är borta.

Fem vargrevir har försvunnit från Klarälvsdalen. Karta: Länsstyrelsen

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmlands län konstaterar att Klarälvsdalen förlorat flera vargrevir gentemot förra årets inventering. Vilka orsaker som ligger bakom revirbortfallen vill hon inte spekulera i. De fem revir det rör sig om är Höljes, Värnäs, Trång, Musån och Acksjön.

– Vi vet att vargar har en relativt hög dödlighet och inte blir så gamla, men det är anmärkningsvärt att reviren framför allt på östra sidan Klarälven sällan blir speciellt varaktiga om man jämför med reviren på västra sidan där alfaparen är intakta år efter år.

Länsstyrelsen har genomfört omfattande inventeringsarbete i området och förhållandena har varit bra. Trots detta har inte något av de fem reviren kunnat bekräftas.

– Vi har en länsöverskridande samarbete med Dalarna men inte heller på deras sida gränsen har några observationer gjorts. Det är relativt tomt även där, säger Maria Falkevik.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser