Fem vargrevir borta

Karlstad (JJ) Trots omfattande inventeringsarbete och ett intensivt samarbete över länsgränsen mot Dalarnas län kan Länsstyrelsen i Värmlands län konstatera att fem vargrevir längs Klarälvsdalen är borta.

Fem vargrevir har försvunnit från Klarälvsdalen. Karta: Länsstyrelsen

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmlands län konstaterar att Klarälvsdalen förlorat flera vargrevir gentemot förra årets inventering. Vilka orsaker som ligger bakom revirbortfallen vill hon inte spekulera i. De fem revir det rör sig om är Höljes, Värnäs, Trång, Musån och Acksjön.

– Vi vet att vargar har en relativt hög dödlighet och inte blir så gamla, men det är anmärkningsvärt att reviren framför allt på östra sidan Klarälven sällan blir speciellt varaktiga om man jämför med reviren på västra sidan där alfaparen är intakta år efter år.

Länsstyrelsen har genomfört omfattande inventeringsarbete i området och förhållandena har varit bra. Trots detta har inte något av de fem reviren kunnat bekräftas.

– Vi har en länsöverskridande samarbete med Dalarna men inte heller på deras sida gränsen har några observationer gjorts. Det är relativt tomt även där, säger Maria Falkevik.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser