Fem lodjur fälldes första jaktdagen

Jämtland (JJ) I går var det premiär för årets licensjakt på lodjur. Jakten kunde bara påbörjas i två län på grund av överklaganden från värnare. Men för flera av dem som drog på jakt blev dagen lyckad.

Marcus Söderlund tillsammans med finnstövaren Clint och ett av de lodjur som fälldes i går på premiären. Foto: Privat

När mörkret föll i går kväll hade fyra lodjur fällts i Jämtlands län och ett lodjur, en hanne,  i Seltjärn i Västernorrlands län. I Jämtland kan jakten återupptas i dag. Däremot beviljades begäran om inhibition i Västernorrlands län. Länsstyrelsen där har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga detta beslut.

Några av dem som lyckades i Jämtland var  Andreas Dynesius och hans vänner. De jagade i Bispgården och efter en stunds spårande släppte Andreas sin finnstövare Clint. Clint tog upp ett lodjur och drev den i cirka 40 minuter innan lodjuret valde att träa. Marcus Söderlund från Sundsvall fick då äran att smyga in på ståndskallet och fälla sitt första lodjur – en hona på 20 kilo.

Tilldelningen i Jämtland är fördelad på fem delområden. De fyra lodjuren är fällda i område 2 (1), 3 (1) och 5 (2).

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser