Fem lodjur fälldes första jaktdagen

Jämtland (JJ) I går var det premiär för årets licensjakt på lodjur. Jakten kunde bara påbörjas i två län på grund av överklaganden från värnare. Men för flera av dem som drog på jakt blev dagen lyckad.

Marcus Söderlund tillsammans med finnstövaren Clint och ett av de lodjur som fälldes i går på premiären. Foto: Privat

När mörkret föll i går kväll hade fyra lodjur fällts i Jämtlands län och ett lodjur, en hanne,  i Seltjärn i Västernorrlands län. I Jämtland kan jakten återupptas i dag. Däremot beviljades begäran om inhibition i Västernorrlands län. Länsstyrelsen där har ännu inte tagit ställning till om man ska överklaga detta beslut.

Några av dem som lyckades i Jämtland var  Andreas Dynesius och hans vänner. De jagade i Bispgården och efter en stunds spårande släppte Andreas sin finnstövare Clint. Clint tog upp ett lodjur och drev den i cirka 40 minuter innan lodjuret valde att träa. Marcus Söderlund från Sundsvall fick då äran att smyga in på ståndskallet och fälla sitt första lodjur – en hona på 20 kilo.

Tilldelningen i Jämtland är fördelad på fem delområden. De fyra lodjuren är fällda i område 2 (1), 3 (1) och 5 (2).

 

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser