Fem hästar drunknade – skrämdes de ut på isen av ett lodjur?

ENKÖPING(JJ). Fem islandshästar har drunknat i Mälaren, detta skedde under natten till tisdag. Det kan vara så att hästarna skrämts och därefter rusat ut på isen som brast under dem.

Hästarna hörde hemma på Säby gård på Skohalvön. Händelsen har chockat familjen som ägde hästarna. Det var dottern som hittade hästarna.
De äldre hästarna rusade dock aldrig ut på isen.
– Under sommarhalvåret är det väldigt ovanligt att hästar drunknar, men under vintern händer det att hästar och kor går igenom is och drunknar. Det är som för människor som går igenom isen. Bär den inte runt vakens kanter så är det svårt att ta sig upp igen, säger Henrik Eriksson, länsveterinär, till Uppsala Nya Tidning.

Det ska inte finnas några kända rovdjur i området. Men Eriksson säger till Uppsala Nya Tidning att det kan ha varit ett lodjur i närheten som skrämt dem, eller något annat.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser