Fina råbockar – men ingen jakt!

Ersmark (JJ) Den här bilden tog Staffan Stenlund, jägare från Ersmark, norr om Skellefteå när han var ute för att titta på vårfåglar.

Tillåt jakt på vårbock, tycker Staffan Stenlund, Ersmark, som tog den här bilden på en utfodring.

– Det är för jäkligt att man bor i en by där viltvårdsområdet beslutat förbjuda vårjakt på bock och jakt på getter under hösten.
Staffan jobbar nu på argument för att få tillstånd med rådjursjakt på våren och med sin hund. Viltvårdsområdet har årsmöte på onsdag.

Jakt på vårbock tilläts i delar av landet  efter Tjernobylkatastrofen eftersom rådjuren hade höga halter av bequerel på höstarna. Även delar av Västerbotten var drabbat och fick vårjakt. För ett par år sedan fick hela länet vårjakt på råbock och då var det flera områden kring Skellefteå som förbjöd vårjakten.
Sett över Europa så har de flesta länder vårjakt på råbock utan att stammarna av den anledningen minskat.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser