Fem extra lodjur tilldelade i Västerbotten

Umeå (JJ) Årets licensjakt efter lodjur utökas av Länsstyrelsen. Mellan 31 mars och 15 april får ytterligare fem djur fällas inom kommunerna Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Tidigare i år har åtta lodjur skjutits under licensjakten i länet, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande

Beslutet om utökad jakt är en anpassning till ny kunskap om lodjursstammen i länet, som enligt årets inventering är större än vad prognosen visat. Samma förhållande gäller för övriga län i norra Sverige och för landet som helhet.

Bättre anpassning  
– I år har vi för första gången möjlighet att anpassa licensjakten till aktuella resultat från lodjursinventeringen, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.   – Förra licensjaktsbeslutet togs i februari när inventeringarna inte var klara än. Länsstyrelsen utgick då ifrån 28 familjegrupper, men nu vet vi att det är ca 33 familjegrupper som rör sig i länet. Jakten bör alltså ökas om man vill nå den minskning av lodjursstammen som eftersträvades i det förra beslutet.

Loförekomst styr
Jakt tillåts nu endast i Storuman, Vilhelmina och Dorotea kommuner. Jaktområdet och kvoten för den utökade jakten följer precis som tidigare lodjursförekomsten i Västerbotten och tar också hänsyn till redan beviljade skyddsjakter efter lodjur. 
– Östra halvan av länet är ganska tom på lodjur, ett antal skyddsjakter har beviljats och några djur har fällts. I detta område bör därför ingen ytterligare jakt medges. I Sorsele kommun finns ganska gott om lodjur, men två har redan fällts och det finns tillstånd till skyddsjakt efter ytterligare fyra djur. Där bör det inte heller fällas fler lodjur, säger Michael Schneider. 

Hänsyn till rennäringen
De flesta av Västerbottens lodjur finns i de nedre delarna av kommunerna Storuman, Vilhelmina och Dorotea.  
– Målet med lodjursförvaltningen i länet är bland annat att minimera problemen för rennäringen. Därför är det befogat med ytterligare licensjakt i det område där lodjursstammen är som tätast och de förväntade problemen är som störst, säger naturvårdschef Björn Jonsson.   
I beslutet om utökad licensjakt gäller i övrigt samma villkor som i det tidigare beslutet, vilket bland annat innebär att lodjursjägare ska anmäla sig till jaktregistret innan jakten. Fällda djur ska inom en timme anmälas till Länsstyrelsen. Motorfordon får användas för att på befintliga vägar och skoterleder leta efter spår från lodjur. Själva jakten får dock inte ske från motorfordon. Fällor får inte användas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser