Fem extra lodjur tilldelade i Västerbotten

Umeå (JJ) Årets licensjakt efter lodjur utökas av Länsstyrelsen. Mellan 31 mars och 15 april får ytterligare fem djur fällas inom kommunerna Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Tidigare i år har åtta lodjur skjutits under licensjakten i länet, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande

Beslutet om utökad jakt är en anpassning till ny kunskap om lodjursstammen i länet, som enligt årets inventering är större än vad prognosen visat. Samma förhållande gäller för övriga län i norra Sverige och för landet som helhet.

Bättre anpassning  
– I år har vi för första gången möjlighet att anpassa licensjakten till aktuella resultat från lodjursinventeringen, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen.   – Förra licensjaktsbeslutet togs i februari när inventeringarna inte var klara än. Länsstyrelsen utgick då ifrån 28 familjegrupper, men nu vet vi att det är ca 33 familjegrupper som rör sig i länet. Jakten bör alltså ökas om man vill nå den minskning av lodjursstammen som eftersträvades i det förra beslutet.

Loförekomst styr
Jakt tillåts nu endast i Storuman, Vilhelmina och Dorotea kommuner. Jaktområdet och kvoten för den utökade jakten följer precis som tidigare lodjursförekomsten i Västerbotten och tar också hänsyn till redan beviljade skyddsjakter efter lodjur. 
– Östra halvan av länet är ganska tom på lodjur, ett antal skyddsjakter har beviljats och några djur har fällts. I detta område bör därför ingen ytterligare jakt medges. I Sorsele kommun finns ganska gott om lodjur, men två har redan fällts och det finns tillstånd till skyddsjakt efter ytterligare fyra djur. Där bör det inte heller fällas fler lodjur, säger Michael Schneider. 

Hänsyn till rennäringen
De flesta av Västerbottens lodjur finns i de nedre delarna av kommunerna Storuman, Vilhelmina och Dorotea.  
– Målet med lodjursförvaltningen i länet är bland annat att minimera problemen för rennäringen. Därför är det befogat med ytterligare licensjakt i det område där lodjursstammen är som tätast och de förväntade problemen är som störst, säger naturvårdschef Björn Jonsson.   
I beslutet om utökad licensjakt gäller i övrigt samma villkor som i det tidigare beslutet, vilket bland annat innebär att lodjursjägare ska anmäla sig till jaktregistret innan jakten. Fällda djur ska inom en timme anmälas till Länsstyrelsen. Motorfordon får användas för att på befintliga vägar och skoterleder leta efter spår från lodjur. Själva jakten får dock inte ske från motorfordon. Fällor får inte användas.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser