Fel utestänga norska ripjägare

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten får bakläxa av regeringen efter att stängt av fem norska ripjägare från jakt på statens marker. Norrmännen ertappades med att ha skjutit fler fåglar än vad reglerna tillät. För detta brott stängdes de av i fem år.

De norska jägarna har överklagat domen. Trots att det inte fann någon överklagningsinstans skickade länsstyrelsen norrmännens överklagan till regeringen för yttrande.Regeringsbeslutet utgör en svidande kritik av länsstyrelsens agerande. Enligt regeringen finns inga regler i rennäringslagen eller rennäringsförordningen som medger avstängning av jägare. Efter att norrmännen avslöjats fick åklagare titta på fallet för att se om de gick att åtala jägarna. Det visade sig vara omöjligt. Jägarna hade skjutit för många ripor, men de hade löst jaktkort och var därmed inte att betrakta som tjuvjägare. Länsstyrelsen beslutade då att stänga av jägarna i fem år, något som regeringen anser vara fel.Regeringen har skickat över ärendet till länsrätten i Norrbotten som ska avgöra om det är möjligt att överklaga de norska jägarnas avstängning.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser