Fel utestänga norska ripjägare

Luleå (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten får bakläxa av regeringen efter att stängt av fem norska ripjägare från jakt på statens marker. Norrmännen ertappades med att ha skjutit fler fåglar än vad reglerna tillät. För detta brott stängdes de av i fem år.

De norska jägarna har överklagat domen. Trots att det inte fann någon överklagningsinstans skickade länsstyrelsen norrmännens överklagan till regeringen för yttrande.Regeringsbeslutet utgör en svidande kritik av länsstyrelsens agerande. Enligt regeringen finns inga regler i rennäringslagen eller rennäringsförordningen som medger avstängning av jägare. Efter att norrmännen avslöjats fick åklagare titta på fallet för att se om de gick att åtala jägarna. Det visade sig vara omöjligt. Jägarna hade skjutit för många ripor, men de hade löst jaktkort och var därmed inte att betrakta som tjuvjägare. Länsstyrelsen beslutade då att stänga av jägarna i fem år, något som regeringen anser vara fel.Regeringen har skickat över ärendet till länsrätten i Norrbotten som ska avgöra om det är möjligt att överklaga de norska jägarnas avstängning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser