Fel lodjur fälldes i Halland

Halland(JJ) Under torsdagen fälldes fel lodjur under den pågående skyddsjakten. Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt på ett speciellt lodjur efter att det angripit får.

Men under skyddsjakten fälldes istället en hona. Naturvårdsverket har polisanmält den jägare som sköt djuret. Det här rapporterar Hallands Nyheter/hn.se.

Tommy Berglund, arbetar som rovdjursspårare åt länsstyrelsen i Halland, och han tror att det kan vara lodjurshanen – som man är på jakt efter – som är far till den unga hona som nu skjutits.

Detta grundar han bland annat på att den så kallade Källsjöhonan finns i området.
– Vi fick besked av länsstyrelsen om att fel djur skjutits. Det strider mot beslutet som gäller ett specifikt lodjur som bär sändare. Då kan vi inte göra annat än att anmäla det, säger Lars Plahn, jakt- och viltvårdshandläggare på Naturvårdsverket, till Hallands Nyheter/hn.se.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser