Fel lodjur fälldes i Halland

Halland(JJ) Under torsdagen fälldes fel lodjur under den pågående skyddsjakten. Naturvårdsverket har beviljat skyddsjakt på ett speciellt lodjur efter att det angripit får.

Men under skyddsjakten fälldes istället en hona. Naturvårdsverket har polisanmält den jägare som sköt djuret. Det här rapporterar Hallands Nyheter/hn.se.

Tommy Berglund, arbetar som rovdjursspårare åt länsstyrelsen i Halland, och han tror att det kan vara lodjurshanen – som man är på jakt efter – som är far till den unga hona som nu skjutits.

Detta grundar han bland annat på att den så kallade Källsjöhonan finns i området.
– Vi fick besked av länsstyrelsen om att fel djur skjutits. Det strider mot beslutet som gäller ett specifikt lodjur som bär sändare. Då kan vi inte göra annat än att anmäla det, säger Lars Plahn, jakt- och viltvårdshandläggare på Naturvårdsverket, till Hallands Nyheter/hn.se.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser