Fel att stoppa ripjägare

Umeå (JJ) Länsstyrelsernas beslut att stoppa utländska ripjägare strider mot EG-rätten. Det anser Kommerskollegium som utrett frågan efter en anmälan från en näringsidkare i Norrbotten.

  Kommerskollegium är en statlig förvaltningsmyndighet som bland annat arbetar med den fria rörligheten på EU:s inre marknad. Efter en anmälan från en företagare har de granskat de beslut som gäller för småviltsjakten i höst i Norrbotten.
Utredningen visar att alla beslut som särskiljer jägare eller företag från Sverige från andra EU-länder, är diskriminerande. Därför anses att hela beslutet att förändra reglerna för småviltsjakten ovanför odlingsgränsen kan står i strid med EU-rätten.
Kommerskollegium konstaterar att företag som drabbats av besluten inte har möjlighet att överklaga dessa. Endast samebyarna har rätt att överklaga, något som strider mot artikel 10 i EG-fördraget.
Enligt kommerskollegium går rennäringsdelegationerna över sina befogenheter om de diskriminerar jägare efter bostadsort och företag efter säte. Kommerskollegiums utredning har ingen rättslig status, men ses som vägledande.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser