Fästingexpert vill skjuta bort två av tre rådjur

Uppsala (JJ) Antalet rådjur i Sverige måste bli färre. Annars finns en risk för att fästingarna blir fler. Det anser Uppsalaprofessorn och fästingexperten Thomas Jaenson.

Jaensen menar att det i huvudsak är på grund av rådjurens spridning som så många människor insjuknar i TBE och borrelia i dag, jämfört med för 50 år sedan.
Professorn rekommenderar att man minskar dagens rådjursstam med två tredjedelar till cirka 100 000 djur.   Men effekterna av minskningen lär dröja. Upp till tio år kan det ta innan man märker av någon skillnad.
Trots detta vill Thomas Jaenson betona vikten av att göra något åt det han menar är ett stort problem.  

– Gör vi ingenting åt den här situationen och istället låter rådjurspopulationen ligga på en nivå som jag tror att de flesta jägare i Sverige tycker är en lämplig nivå, det vill säga ca en halv miljon rådjur, kommer fästingpopulationen att öka i antal. Det leder till att vi får ännu fler fall av TBE och borrelia jämfört med vad vi har i dag, säger Thomas Jaenson, till Sveriges Radia Upplandsnytt.  
Men på Naturvårdsverket ställer man sig avvaktande till uppgifterna.  
– Det är ny kunskap för mig, att rådjuret skulle spela en så stor roll och vara närmast avgörande för fästingens existens, säger Christer Pettersson, sakkunnig i klövviltsfrågor på Naturvårdsverket.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser