Fästingexpert vill skjuta bort två av tre rådjur

Uppsala (JJ) Antalet rådjur i Sverige måste bli färre. Annars finns en risk för att fästingarna blir fler. Det anser Uppsalaprofessorn och fästingexperten Thomas Jaenson.

Jaensen menar att det i huvudsak är på grund av rådjurens spridning som så många människor insjuknar i TBE och borrelia i dag, jämfört med för 50 år sedan.
Professorn rekommenderar att man minskar dagens rådjursstam med två tredjedelar till cirka 100 000 djur.   Men effekterna av minskningen lär dröja. Upp till tio år kan det ta innan man märker av någon skillnad.
Trots detta vill Thomas Jaenson betona vikten av att göra något åt det han menar är ett stort problem.  

– Gör vi ingenting åt den här situationen och istället låter rådjurspopulationen ligga på en nivå som jag tror att de flesta jägare i Sverige tycker är en lämplig nivå, det vill säga ca en halv miljon rådjur, kommer fästingpopulationen att öka i antal. Det leder till att vi får ännu fler fall av TBE och borrelia jämfört med vad vi har i dag, säger Thomas Jaenson, till Sveriges Radia Upplandsnytt.  
Men på Naturvårdsverket ställer man sig avvaktande till uppgifterna.  
– Det är ny kunskap för mig, att rådjuret skulle spela en så stor roll och vara närmast avgörande för fästingens existens, säger Christer Pettersson, sakkunnig i klövviltsfrågor på Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser