Färre viltolyckor

Stockholm(JJ) Antalet viltolyckor i landet minskade under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffade cirka 13 procent färre viltolyckor.

– Det är lidande för djuren och det är risker för oss människor, så det är bra att det går ner, säger Markus Olsson, ansvarig för eftersök på nationell nivå på Jägareförbundet, till Sveriges Radio/sverigesradio.se.

Totalt inträffade cirka 18 000 viltolyckor under årets första sex månader. Minskningen har främst varit i början av året, en förklaring kan vara att den milda vintern inte har tvingat ut djuren på vägarna. 
En förklaring till att det inträffat färre olyckor med vildsvin inblandande kan vara en ökad avskjutning. 

Olsson menar att det går att minska antalet olyckor mer genom att bland annat bygga viltpassager och sätta upp mer viltstängsel. 
Det här rappoterar Sveriges Radio/sverigesradio.se.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser