Färre rovdjursangrepp

Umeå (JJ) Antalet tamdjur som skadades eller dödades av rovdjur minskade med 40 procent under 2004 jämfört med föregående år.

Största förklaringen till minskningen är att antalet björnangrepp minskat. Björnarna attackerade under året 37 tamdjur. Året innan angrep björnarna 162 tamdjur varav 86 skedde på en gård i Norrbotten.
Vargarna attackerade 110 tamdjur och lodjuren stod för 133 angrepp. I 95 procent av fallen av rovdjursangrepp på tamdjur var det får som drabbades.
Totalt 30 hundar angreps under året av lodjur och vargar. Statistiken från viltskadecenter bygger på skador som är besiktigade av länsstyrelserna.
Rovdjursangreppen i landet kostade staten 87,5 miljoner kronor. Ersättningarna fördelades med 36 miljoner till Naturvårdsverket och 51,1 miljoner till Sametinget. Landets samebyar fick tillsammans 43,4 miljoner för rovdjursförekomst, massdödande och förebyggande åtgärder.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser