Färre rovdjursangrepp

Umeå (JJ) Antalet tamdjur som skadades eller dödades av rovdjur minskade med 40 procent under 2004 jämfört med föregående år.

Största förklaringen till minskningen är att antalet björnangrepp minskat. Björnarna attackerade under året 37 tamdjur. Året innan angrep björnarna 162 tamdjur varav 86 skedde på en gård i Norrbotten.
Vargarna attackerade 110 tamdjur och lodjuren stod för 133 angrepp. I 95 procent av fallen av rovdjursangrepp på tamdjur var det får som drabbades.
Totalt 30 hundar angreps under året av lodjur och vargar. Statistiken från viltskadecenter bygger på skador som är besiktigade av länsstyrelserna.
Rovdjursangreppen i landet kostade staten 87,5 miljoner kronor. Ersättningarna fördelades med 36 miljoner till Naturvårdsverket och 51,1 miljoner till Sametinget. Landets samebyar fick tillsammans 43,4 miljoner för rovdjursförekomst, massdödande och förebyggande åtgärder.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser