Färre lodjur än i fjol funna

Vänersborg (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götalands län är klara med vinterns inventeringssammanställning. Endast sex lodjursfamiljegrupper kunde konstateras i år. Det är nio färre än i fjol. Sannolikt baseras det dåliga inventeringsresultatet på dåliga snöförhållanden.

Under förra vintern godkändes 15 familjegrupper med lodjur. I en familjegrupp ingår en lodjurshona med en eller flera ungar. Under senaste vintern hittade Länsstyrelsens spårare sex familjegrupper av lodjur.

Länsstyrelsen förklarar minskningen med att inventering försvårats av ojämn snötillgång, att reglerna för inventering av lodjur inte passar ett län med lite snö. Dessutom inkommer dåligt med spårrapporter från allmänheten. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen menar dock att det också kan vara tal om en faktiskt populationsnedgång.

– Minskningen av antalet hittade lodjursgrupper kan också bero på att lodjuren faktiskt är färre. Vi är inte säkra på huvudorsaken till resultatet från räkningen än, det krävs fler vintrar och mer inventering för att veta säkert, säger hon i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser