Färre lodjur än i fjol funna

Vänersborg (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götalands län är klara med vinterns inventeringssammanställning. Endast sex lodjursfamiljegrupper kunde konstateras i år. Det är nio färre än i fjol. Sannolikt baseras det dåliga inventeringsresultatet på dåliga snöförhållanden.

Under förra vintern godkändes 15 familjegrupper med lodjur. I en familjegrupp ingår en lodjurshona med en eller flera ungar. Under senaste vintern hittade Länsstyrelsens spårare sex familjegrupper av lodjur.

Länsstyrelsen förklarar minskningen med att inventering försvårats av ojämn snötillgång, att reglerna för inventering av lodjur inte passar ett län med lite snö. Dessutom inkommer dåligt med spårrapporter från allmänheten. Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på Länsstyrelsen menar dock att det också kan vara tal om en faktiskt populationsnedgång.

– Minskningen av antalet hittade lodjursgrupper kan också bero på att lodjuren faktiskt är färre. Vi är inte säkra på huvudorsaken till resultatet från räkningen än, det krävs fler vintrar och mer inventering för att veta säkert, säger hon i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser