Färre hundar skadas under jakt – Men vargattackerna ökar

Kungsbacka (JJ) Försäkringsbolaget Agrias statistik visar att olyckorna för jakthundar minskat med 17 procent det senaste året. Bortsett från en punkt. Vargangreppen ökade radikalt.

Många faror lurar för våra fyrbenta vänner på jakt. Färsk statistik visar dock att trenden på flera håll brutits. Arkivfoto: Per Jonson

I ett pressmeddelande redovisar Agria sin statistik. Trafik som i vanliga fall utgör det största hotet backade rejält förra året och visar upp det lägsta antalet dödade och skadade hundar under en tioårsperiod.

– Även skador som orsakats av vildsvin backar med en tredjedel till en nivå som vi inte har sett på några år. En anledning kan vara ett större genomslag för skyddsvästar som ger hundarna ett bättre skydd mot kraftiga betar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Mer frekvent användning av skyddsväst kan också vara en bidragande anledning till att skador och dödsfall orsakade av skott minskar, en annan anledning är troligen att många jägare och jaktlag är bättre utbildade.

Ökar gör istället antalet skador och dödsfall som orsakats av vargar. Skador orsakade av odefinierat vilt djur ligger kvar på i princip samma nivå.

Det är i sammanhanget viktigt att poängtera att Agrias statistik endast gäller hundar försäkrade hos bolaget (cirka 40 procent av alla försäkrade hundar i Sverige).

statistik

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser