Färre hundar skadas i trafikolyckor

Just nu pågår nationella Viltolycksrådets kampanj för att minska viltolyckor. Det sker en viltolycka var femtonde minut någonstans i Sverige, året runt. Ödesdigra krockar mellan bil och hund är tyvärr också vanligt. De senaste åren har dock antalet trafikdödade jakthundar minskat, skriver Agria i ett pressmeddelande.

Enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik skadas eller dör mer än en hund varje dag.

– Över 500 hundar som är försäkrade hos oss beräknas skadas eller dödas i trafiken i år. Sedan 2012 verkar trenden vänt, och den här typen av olyckor minskar stadigt. Majoriteten av olyckorna sker under årets mörka månader, oktober till mars, säger Ib Ahlén, analytiker och jaktexpert hos Agria Djurförsäkring. 

En stor del av olyckorna sker troligen i samband med jakt eller eftersök av skadat vilt. Hundarna kommer ut på vägarna och löper större risk att bli överkörda. Hundar som är lösa utefter trafikerade vägar eller har sprungit bort från sina ägare, är också i riskzonen. Årets mörka månader är extra olycksdrabbade. Agrias statistik visar att omkring 75 procent av trafikolyckorna med bil och hund inträffar under perioden september till mars.  

– Vi vet inte exakt vad som gör att färre hundar dör i trafiken, men troligtvis spelar ny teknik som pejl på jakthundarna roll, minskad jakt med drivande hundar och trenden att använda reflextäcken och blinkhalsband in. Dessutom minskar antalet registreringar av drivande jakthundar hos Svenska Kennel klubben. Med hjälp av en GPS-pejl kan jägarna enkelt lokalisera var hunden befinner sig och om den är på väg mot en trafikerad väg, säger Ib Ahlén.
Hundar av jakthundsras skadad/död i trafikolycka: 2010 (325 trafikdödade). 2011 (361), 2012 (332), 2013( 280). Fram till och med augusti 2014 hade 171 jakthundar som försäkrats hos Agria dödats i trafiken.
Agria försäkrar drygt 40 procent av Sveriges cirka 784 000 hundar.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser