Färre hundar skadas i trafikolyckor

Just nu pågår nationella Viltolycksrådets kampanj för att minska viltolyckor. Det sker en viltolycka var femtonde minut någonstans i Sverige, året runt. Ödesdigra krockar mellan bil och hund är tyvärr också vanligt. De senaste åren har dock antalet trafikdödade jakthundar minskat, skriver Agria i ett pressmeddelande.

Enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik skadas eller dör mer än en hund varje dag.

– Över 500 hundar som är försäkrade hos oss beräknas skadas eller dödas i trafiken i år. Sedan 2012 verkar trenden vänt, och den här typen av olyckor minskar stadigt. Majoriteten av olyckorna sker under årets mörka månader, oktober till mars, säger Ib Ahlén, analytiker och jaktexpert hos Agria Djurförsäkring. 

En stor del av olyckorna sker troligen i samband med jakt eller eftersök av skadat vilt. Hundarna kommer ut på vägarna och löper större risk att bli överkörda. Hundar som är lösa utefter trafikerade vägar eller har sprungit bort från sina ägare, är också i riskzonen. Årets mörka månader är extra olycksdrabbade. Agrias statistik visar att omkring 75 procent av trafikolyckorna med bil och hund inträffar under perioden september till mars.  

– Vi vet inte exakt vad som gör att färre hundar dör i trafiken, men troligtvis spelar ny teknik som pejl på jakthundarna roll, minskad jakt med drivande hundar och trenden att använda reflextäcken och blinkhalsband in. Dessutom minskar antalet registreringar av drivande jakthundar hos Svenska Kennel klubben. Med hjälp av en GPS-pejl kan jägarna enkelt lokalisera var hunden befinner sig och om den är på väg mot en trafikerad väg, säger Ib Ahlén.
Hundar av jakthundsras skadad/död i trafikolycka: 2010 (325 trafikdödade). 2011 (361), 2012 (332), 2013( 280). Fram till och med augusti 2014 hade 171 jakthundar som försäkrats hos Agria dödats i trafiken.
Agria försäkrar drygt 40 procent av Sveriges cirka 784 000 hundar.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser