Färre älgkollisioner tack vare plastband

FINLAND(JJ). Färggranna plastband efter vägkanterna har resulterat i färre älgkollisioner i Östra Finland, enligt Vasabladets nätupplaga. På den 24 kilometer långa vägsträckan som testet gjorts så har älgkollisionerna minskat från i snitt nio stycken årligen till två stycken under två års tid.

Det är jaktsällskap som satt upp banden och det verkar som banden bromsat upp älgarnas fart, även bilisterna har skäprt uppmärksamheten.
Det har även noterats goda resultat i Polvijärvi i Norra Karelen.
Vasabladet uppger att det är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Savolax, samt Finlands viltcentral, som ligger bakom experimenten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser