Färre älgkalvar skjuts i Västra Götaland

Ulricehamn (JJ) Under en treårsperiod har avskjutningen av älgkalv minskat i sex av de älgskötselområden som ingår i Ulricehamn och Tranemo kommuner.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län noterar att för första gången på fyra år är kalvavskjutningen under 50 procent i länet. I rapporten från länsstyrelsen konstateras att det är problematiskt då en hög procentuell vuxen avskjutning resulterar i en lägre medelålder av älgstammen, med lägre slaktvikter och lägre reproduktion som effekt.

– Det har det alltid funnits en konservatism mot att skjuta kalv bland jägarna, sägerAnders Andersson, jägarrepresentant i länsstyrelsens klövviltutskott.. En annan syn på varför färre kalvar skjuts råder bland jägarna. Johan Börjesson är jaktledare för ett 19 personer stort jaktlag i trakten av Liared, Hössna och Knätte.

– Som jag ser det finns det inte många kalvar ute i skogen och därför kan vi inte skjuta fler, säger han. Börjessons jaktlag såg totalt fyra kalvar under älgjakten den gånga säsongen och sköt en av de kalvarna.

– Det har varit ett hårt uttag av hondjur de senaste åren och det gör att antalet kalvar har sjunkit, säger Johan Börjesson, till Ulricehamns tidning.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser