Färre älgar skjuts och fler tas av varg!

Karlstad (JJ) Med två veckor till årets älgjakt pekar allt på att ännu färre älgar kommer att fällas i år än vid förra årets jakt i Värmland.

En större älgstam ger ökad risk för skogsskador och trafikolyckor. En mindre ökar konkurrensen om köttet mellan jägarna och rovdjuren. Länsstyrelsen räknar med att 2600 älgar blir vargbyte i år.

– Vi skulle behöva en större neddragning med tanke på att vi har så mycket varg. Jag tror att avskjutningen kommer att minska ytterligare år, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet.

– Det är svårt att förvalta älg idag och det beror på var nya vargrevir dyker upp och hur stora de blir. Det gäller att hänga med i älgförvaltningen och liksom kompensera för det, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi jägare är väldigt rädda om älgstammen. Vi vill ju jaga nästa år också. För många jägare är det viktigare vad som finns kvar i skogen än vad man skjuter, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet, till SVT Värmlandsnytt.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser