Färre älgar skjuts och fler tas av varg!

Karlstad (JJ) Med två veckor till årets älgjakt pekar allt på att ännu färre älgar kommer att fällas i år än vid förra årets jakt i Värmland.

En större älgstam ger ökad risk för skogsskador och trafikolyckor. En mindre ökar konkurrensen om köttet mellan jägarna och rovdjuren. Länsstyrelsen räknar med att 2600 älgar blir vargbyte i år.

– Vi skulle behöva en större neddragning med tanke på att vi har så mycket varg. Jag tror att avskjutningen kommer att minska ytterligare år, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet.

– Det är svårt att förvalta älg idag och det beror på var nya vargrevir dyker upp och hur stora de blir. Det gäller att hänga med i älgförvaltningen och liksom kompensera för det, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi jägare är väldigt rädda om älgstammen. Vi vill ju jaga nästa år också. För många jägare är det viktigare vad som finns kvar i skogen än vad man skjuter, säger Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet, till SVT Värmlandsnytt.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser