Fårägare oroliga för vargattacker

Kronobergs län(JJ) Oron för varg växer bland fårägare i Kronobergs län. Lars-Ove Johansson, ordföfrande i LRF Sydost, kräver att det beviljas mer skyddsjakt på varg.

 – Rovdjuren utbreder sig okontrollerat just nu. I och med att man inte får till någon skyddsjakt i mellansverige, så kommer de för eller senare hit. Vi vill lyfta frågan innan det blir för allvarligt här i Kronobergs län, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

I början på månaden inträffade en vargattack i Halland och därefter har många fårägare blivit oroliga.
Under ett möte utanför Ljungby, med politiker och fårägare, förklarade LRF i Sydost att vargstammen högst bör uppgå till cirka 170 djur.

Men Peter Rolfson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Kronoberg, säger till Sveriges Radio P4 Kronoberg att det behövs stora populationer av rovdjuren för att de ska hålla sig friska.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser